Eesti toiduettevõtjad on maaeluministriga Dubais messil Gulfood
Maaeluminister Urmas Kruuse on 14.–18. veebruarini visiidil Araabia Ühendemiraatides, kus teda saadab Eesti Kaubandus-Tööstuskoja kokkupandud viieliikmeline toidusektori äridelegatsioon, lisaks on messil siiani suurima ühisstendiga väljas 20 Eesti toidu- ja joogisektori ettevõtet.
Visiidi raames kohtus Kruuse AÜE kliimamuutuste- ja keskkonnaministri Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiriga. Kahepoolsel kohtumisel arutleti teaduse ja innovatsiooni valdkonna ja kestliku toidutootmise koostöö teemadel. „Kvaliteetse toidu tootmine algab hoolikalt valitud toodangust. Eesti visiitkaardiks on värske õhk, puhas vesi, mis on puhta toidu tootmise eelduseks. Meie ettevõtted kasutavad kaasaegset tehnoloogiat, et muuta tootmine ja logistika võimalikult efektiivseks ja sanitaarseks ning vähendada nende keskkonnamõju,“ ütles Kruuse Eesti toidutootmise plusse tutvustades.
Kruuse esitas kohtumisel Araabia Ühendemiraatide ministrile küllakutse. „Kuna tehnoloogia on meie tulevases koostöös oluline teema, oleme avatud edasistele aruteludele aretuse, sünteetilise bioloogia, digiteerimise, bioressursside ja vesiviljeluse vallas,“ sõnas Kruuse.
Ühendemiraatide minister lubas toetada Eesti initsiatiivi kuulutada aasta 2025 rahvusvaheliseks rukkiaastaks. Mõlemad ministrid avaldasid valmisolekut allkirjastada vastastikuse mõistmise memorandum.
Praegu toimub Dubais ka maailma suurim toidu- ja joogisektori mess Gulfood. Tegemist on B2B-messiga, kus eelmisel aastal osales enam kui 2500 eksponenti 85 riigist. AÜE unikaalne asukoht ida ja lääne vahel toob messile kokku toidusektori võtmeisikud Lähis-Idast, Aasiast, Aafrikast ja Euroopast, luues Eesti toiduettevõtetele suurepärase võimaluse tutvustada end pea kogu maailmale. 17. veebruaril algab Dubai EXPO-l lisaks toiduteemaline nädal “Food, agriculture and livelihoods”.
Äridelegatsiooni liige, Chaga Healti tegevjuht Siim Kabrits sõnas, et messidel käimine on tavapärane osa turu ettevalmistusest. „Praegu on maailm jätkuvalt tervisekriisis. Chagal on seetõttu siinsetele turgudele sisenemiseks väga õige aeg ning selleks me ka Gulfoodil oleme. Senine koostöö on olnud Omaani-keskne, nüüd aga laiendame oma tegevust siinsetes riikides.“
“Meie eesmärk on pakkuda kohalikule turule lisandväärtust toidulisandite näol. Kuna idamaade meditsiinis on uskumus, et inimene saab end tõeliselt terveks ravida vaid seestpoolt väljapoole, siis on meil võimalus pakkuda neile puhtaid ning looduslikke toidulisandeid, mis aitavad neil jõuda tagasi ka oma juurte juurde, kui veel söödi ära kõik sabast sõrgadeni,“ sõnas Freezedry tegevjuht Mermi Kangur.
Visiidi raames korraldab kaubanduskoda Dubais koos maaeluministeeriumi, Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti saatkonnaga Abu Dhabis ja EAS-iga ligi 150 osalejaga Eesti toidu turundusürituse, kaasates nii kohalikke ettevõtteid kui ka meediat. Eesmärk on aidata tõsta Eesti toiduainetööstuse nähtavust maailmas ja suurendada Eesti ettevõtete ekspordivõimekust uute potentsiaalsete välispartnerite leidmise kaudu. Eesti toidu promoüritusel valmistab toidud osaliselt Eestist toodud materjalidest tunnustatud Eesti kokk Dmitri Rooz, kes on Eestit mitu korda esindanud n-ö kokkade olümpial Bocuse D’Oril.
Lisaks toimuvad visiidi käigus ärikohtumised kohalike ettevõtete ja partneritega ning külastatakse mahe- ja piimafarmi. Visiidil osaleb lisaks minister Urmas Kruusele ka maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Siim Tiidemann. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja äridelegatsiooni kuuluvad Eesti toidusektori ettevõtted Saidafarm, Chaga, Freezedry, Bio CC ja Viking Trading.