1. Avaleht
  2. Majandus
  3. ABB Grupp sai kruiisilaevade ehitajatelt 180 miljoni dollarise tellimuse
ABB Grupp sai kruiisilaevade ehitajatelt 180 miljoni dollarise tellimuse

ABB Grupp sai kruiisilaevade ehitajatelt 180 miljoni dollarise tellimuse

Juhtiv energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp sai kruiisilaevade ehitajatelt 180 miljoni dollarise tellimuse komplektalajaamade ja käitursüsteemide, sealhulgas viimase põlvkonna Azipod XO tarnimiseks kuuele uuele kruiisilaevale. Kuuest laevast kaks kuulub Norwegian Cruise Line’ile, kaks Royal Caribbean Internationalile, üks Holland America Line’ile ja Carnival Cruise Linesile, kes kõik on kruiisilaevade turu juhtivad tegijad.

Azipod on elektriline käitursüsteem – sõukruvi koos mootoriga – mis paikneb väljaspool laevakeret. Süsteemi tõhus elektrimootor paikneb laeva kere külge kinnitatud ümber vertikaaltelje pööratavas gondlis ning seda juhivad laeva pardal olevad võimsad variaatorid. ABB generaatorid katavad nii käitursüsteemide kui ka laeva kõigi ülejäänud süsteemide elektrienergiavajaduse.

Võrreldes tavapäraste käitursüsteemidega, mida võib olla keeruline pardale paigutada, pakuvad välised käitursüsteemid hulgaliselt eeliseid – kõige käegakatsutavamad plussid on ruumi kokkuhoid ja väiksem müratase pardal, mis on eriti oluline luksuslikel reisilaevadel. Lisaks sellele on Azipodi süsteemid ökonoomsemad, tagavad väiksema võimsuse juures suurema kiiruse ning muudavad aluse paremini manööverdatavaks. Tavaliselt vähendab süsteem avaveelaevade energiatarbimist 5-15% võrra, mõnel juhul on saavutatud kokkuhoid koguni 25%. Azipodi käiturid täidavad vastutusrikkaid ülesandeid mitmesugustel alustel alates jäälõhkujatest, luksuslikest reisilaevadest ja uurimislaevadest ning lõpetades varustuslaevade, naftaplatvormide, praamide ja superjahtidega.

“Tegemist on tähelepanuväärse tellimusega, mis kinnitab ABB juhtpositsiooni sellel turul,” ütles ABB protsessiautomaatika divisjoni juht Veli-Matti Reinikkala.

“Kõik laevad varustatakse uue põlvkonna Azipod XO seadmetega,” lisas Reinikkala.

Kahele Norwegian Cruise Line’i laevale tarnib ABB elektrisüsteemid, Azipod XO käitursüsteemid, vööripõtkurid, generaatorid, trafod, sagedusmuundurid ja muud vajalikud elektriseadmed. Holland America Line’i ja Carnival Cruise Linesi laevadele tarnib ABB komplektelektrijaamad ja käitursüsteemid, generaatorid, peaelektrikilbid, juhtsüsteemid ja jaotustrafod. Ühele Royal Caribbean International laevale tarnib ABB käitursüsteemid, trafod, ajamid ja juhtsüsteemid, teisele aga käitursüsteemid, generaatorid, peakilbi, juhtsüsteemid, mootorid ja trafod.

Head Uudised GoodNews