1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Adven pani Valmieras nurgakivi 5-miljonisele biokatlamajale
Adven pani Valmieras nurgakivi 5-miljonisele biokatlamajale

Adven pani Valmieras nurgakivi 5-miljonisele biokatlamajale

Adven Eesti ja Läti tegevjuhi Urmo Heinami ja Valmiera linnapea Janis Baiksi osavõtul pandi Valmiera hakkpuidu katlamajale nurgakivi.

Projekti maksumus on 4,9 miljonit eurot, millest 1,7 miljonit kaasrahastab EL-i Ühtekuuluvusfond. Katlamaja plaanitakse tööle panna 2020/2021 kütteperioodiks.

Biokatlamaja vundamenti pandi sümboolne kapsel, milles on sõnum tulevastele põlvedele ja veel kaks olulist asja: 10. septembri “Valmiera uudiste” väljaanne, kus projektist esmakordselt juttu oli, ja Jazeps Vitolsile pühendatud Läti keskpanga juubelimünt. Sõnumis rõhutatakse, et riigi tugevus seisneb suutlikkuses majandust kavandada, luua ja ülal pidada, nii et selle katlamaja loomine on särav näide jätkusuutlike ideede elluviimisest.

Urmo Heinam rõhutab: “Meie eesmärk on luua keskkonna- ja ressursisõbralikke ning jätkusuutlikke energialahendusi. Valmiera katlamaja ehitus on Advenile oluline verstapost grupi laienemisel. Adven toimetab Eestis, Lätis, Soomes ja Rootsis, kuid meie meeskond ja eesmärgid on ühised ja riigipiirid ei piira kuidagi tiimide koostööd. Oleme Eestis enamiku oma piirkondadest viinud juba üle kohalikule taastuvkütustele, mis toetab nii riigi majandust kui ka CO2 emissiooni vähendamise eesmärke. Toetame igakülgselt meie Läti meeskonda. Valmiera biokatlamaja on näide sellest, kuidas uusima tehnoloogia abil on võimalik luua süsteem, mis toodab soojust, on vähem sõltuv fossiilkütustest ja aitab kaasa soojuse prognoositavamale hinnale.“

„Uus katlamaja on oluliseks eeliseks kogu Vidzeme piirkonnas, nii elanikkonnale, majandusele kui ka keskkonnale. See projekt kajastab meie muret keskkonna ja linnainimeste ees, rakendades seda projekti kõige uuenduslikumate energialahendustega: tõhusal, usaldusväärsel ja jätkusuutlikul viisil,” ütles Janis Baiks.

Plaanis on paigaldada hakkpuidukatel soojusvõimsusega 9 MW ja suitsugaaside kondenseeriv ökonomaiser soojusvõimsusega 1,5 MW. Niipea kui uus, aadressil Dakstinu 1 paiknev katlamaja tööle hakkab, pannakse aadressil Riia 25 asuv katlamaja kinni, vähendades sedasi linna õhusaastet.

Projekti töötatakse välja tihedas koostöös ettevõtetega Monum ja Valmieras Ves Ltd. Viimane vastutab mitte ainult katlamaja ehituse, vaid ka Dakstinu tänava ja kommunaalteenuste ehitamise eest.

Head Uudised GoodNews