1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Andres Sutt: Võtame eesmärgiks 500 süvatehnoloogia idufirmat aastaks 2030
Andres Sutt: Võtame eesmärgiks 500 süvatehnoloogia idufirmat aastaks 2030

Andres Sutt: Võtame eesmärgiks 500 süvatehnoloogia idufirmat aastaks 2030

18. mail kogunesid Kai kunstikeskuses rahvusvahelised investorid, ettevõtjad ning avaliku sektori poliitikakujundajad sündmusele „Thinking in Billions“, et arutada tulevikutehnoloogiate ja neisse investeerimise teemal.

„Thinking in Billions“ toimus sedapuhku teist korda ning rahvusvaheline tehnoloogiakogukond võttis fookusesse tulevikutehnoloogiatega eksperimenteerimise ja riskid neisse investeerimisel. Sündmuse laiem eesmärk on elavdada diskussiooni ettevõtjate ja avaliku sektori otsustajate vahel, leida kitsaskohti ning julgustada ambitsioonikat mõtteviisi julgete, nn moonshot-ideede elluviimiseks Eestis.

Süvatehnoloogiast, tarkadest linnadest, mõtteviisi muutumisest ja muudest aktuaalsetest teemadest rääkisid teiste tipptegijate seas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt, ettevõtja ja endine riigi IT-juht Taavi Kotka, ettevõtja ja endine e-residentsuse programmi juht Ott Vatter. Lisaks rahvusvaheliste riskikapitali fondide partnerid.

Minister Andres Suti hinnangul on deeptech ehk süvatehnoloogia kiirelt arenev valdkond, kust võiks järgmistel aastatel tulla sadu uusi idufirmasid. „Seni ei ole Eesti 10 ükssarviku hulgas veel olnud ühtegi süvatehnoloogia iduettevõtet, mistõttu tänavusel konverentsil oma fookuse ka sellele valdkonnale pöörasime. Meie eesmärk on aidata kaasa süvatehnoloogiate arengule läbi vajaliku ökosüsteemi loomise ning ka rahastuse,“ märkis Sutt.

Tema sõnul toetab riik tehnoloogiaettevõtete arengut läbi investeeringute erinevatesse riskikapitalifondidesse. „Juba täna on riik ligi pooltesse Eesti 30 enim raha kaasanud Eesti tehnoloogiaettevõttest panustanud turu arendajana otseinvesteeringuga või läbi erinevate investeerimisfondide. Rahastuse osas on kindlasti oluline roll ka erasektoril, nt Tera VC poolt loodud süvatehnoloogiate fondil, mis hiljuti oma rahakaasamise ringi lõpetas,“ lisas Sutt.

  • „Thinking in Billions“ oli sel korral startup- ja tehnoloogiakonverentsi Latitude59 ametlik kõrvalüritus, mille korraldas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös Accelerate Estonia ja ja tehnoloogiakonverentsi Latitude59-ga. Kohtumist näidati ka otseülekandena ning see on järelevaadatav siit.

 

Head Uudised GoodNews