1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Coop Pank hakkas väljastama Eesti kunstniku kujundatud pangakaarte
Coop Pank hakkas väljastama Eesti kunstniku kujundatud pangakaarte

Coop Pank hakkas väljastama Eesti kunstniku kujundatud pangakaarte

17. aprillist väljastab Coop Pank uudse väljanägemisega pangakaarte, mis paistavad silma vertikaalse kujunduse ja kasutusmugavusega. Esmakordselt on maksekaardi kogu info koondatud tagaküljele. Coop Panga uued kaardid kujundas noor Eesti kunstnik Holger Kilumets.

Foto: Coop Pank

Pank on kasutanud sinist, musta ja valget värvi pangakaarte juba kuus aastat ning nüüd soovisime nende välimust värskendada. Selleks ideid otsides otsustasime lisaks uuele kujundusele üle vaadata ka kaartide kasutusmugavuse,“ ütles Coop Panga erakliendipanganduse juht Rasmus Heinla. Tema sõnul on enamus pangakaarte horisontaalse kujundusega, kuid samas me kasutame ja hoiame neid peamiselt vertikaalselt ehk püstises asendis. „Vertikaalselt sisestame neid pangaautomaati kui ka makseterminali. Seetõttu otsustasime vastu tulla pangakaardi kasutajatele ja kujundasime need teistest pankadest erinevalt vertikaalses formaadis,“ selgitas Heinla.

Coop Pank võtab uudse kujundusega pangkaardid kasutusele järk-järgult. Alates 17. aprillist hakatakse väljastama era- ja äriklientidele uudse kujundusega deebetkaarte ning järgmise sammuna uusi krediitkaarte. „Kaartide järk-järguline väljavahetamine on oluline seetõttu, et soovime esmalt ära kasutada olemasolevad krediitkaartide toorikud. Sedasi väldime raiskamist,“ ütles Heinla.

Coop Panga kõik senised pangakaardid toimivad kuni nendele trükitud kehtivusaja lõpuni. Olemasoleva maksekaardi aegumisel saadab Coop Pank oma klientidele uue disainiga pangakaardi postiga koju.

Heinla lisas, et peale kasutusmugavuse, oli Coop Panga jaoks väga oluline ka uute kaartide eristuv ja värskendav väljanägemine. Sellepärast telliti nende disain noorelt ja andekalt Eesti kunstnikult Holger Kilumetsalt. „Kuna pangakaardi formaat on lõuendina üsna piiratud ruumiga, soovisime kunstnikule jätta nende kujundamiseks võimalikult suur loominguline vabandus ja pakkuda talle võimalust eksponeerida loodud teoseid kaardi esiküljel autentsel ja puhtal kujul. Sellel põhjusel koondasime pangakaardile kogutud info tagumisele küljele. Ühtlasi muudab see samm ka kaardi kasutamise mugavamaks ja loomupärasemaks,“ rääkis Heinla. Coop Panga uute pangakaartide tagumisel küljel on kirjas pangakaardi number, kehtivusaeg, omaniku nimi, CVC-turvakood ja kaardiga seotud pangakontonumber. Lisaks on tagaküljele märgitud lojaalsusnumber, millega saab registreerida oma pangakaardi näiteks Alexela kliendikaardiks.

Kaartide disainer ja kunstnik Holger Kilumets tõdes, et talle meeldis Coop Panga mõte, et igapäevaselt meiega kaasas olev kaart võiks välja näha mänguline ja isikupärane. „Usun, et suutsime selle eesmärgi täita ja pakume Coop Panga uudse disainiga kaartide kasutajatele palju rõõmu,“ sõnas Kilumets.

Kilumets lisas, et kuna uute pangakaartide graafiline kujundus on mõnusalt minimalistlik ja enamus informatsioonist on viidud kaardi tagumisele küljele, pakkus neil kujutatavate kompositsioonide loomine talle palju vabadust. „Mulle meeldib kasutada fotodel konkreetseid geomeetrilisi vorme ja hoolikalt valitud puhtaid värvikombinatsioone. Coop Panga logo tähekujud on samuti hästi tugevalt geomeetrilised ja sain sealt laenata veidike ebasümmeetrilisi kaarjaid vorme, mida tõin kujunduselementidesse sisse. Minu jaoks on paeluv just abstraktsuse loomine fotodel, sest see on justkui pildi loomusele vastu töötamine. Piir reaalsuse ja abstraktsuse vahel on mulle kui loojale kõige põnevam, sest tekib pinge ja laetus. Ma proovin läbi balansseerivate kompositsioonide seda õhkõrna piiri luua ja tunnetada, anda piltidesse teatav dünaamika ja kujuteldav liikumine,“ rääkis Kilumets.

Head Uudised GoodNews