1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. DROONIDEVAHELINE INTERNET I Skycorp saab Eesti esimese kosmosepatendi
DROONIDEVAHELINE INTERNET I Skycorp saab Eesti esimese kosmosepatendi

DROONIDEVAHELINE INTERNET I Skycorp saab Eesti esimese kosmosepatendi

Vesinikdroonide tootja ja autonoomsete õhuökosüsteemide looja Skycorp on esitanud patenditaotluse drooni juhtseadmele, mille abil on tulevikus võimalik luua droonidest koosnev internetivõrk ehk „Internet of Drones“ (IoD). Tegemist on esimese Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatoris (ESA BIC Estonia) osalemise ajal välja arendatud tehnoloogiaga, mis läheb patenteerimisele.

Uus tehnoloogia võimaldab paremat sidet, täpsemat asukohateabe edastamist, juhtimist ja kontrolli seadme üle ka siis kui see on lakanud töötamast. See toob uuele tasemele seadmete vastupidavuse, suurendades samaaegselt ohutust ja võimaldades uusi rakendusi. Need funktsioonid on olulised mehitamata õhusõidukite liikumise korraldamiseks (Unmanned Aircraft Systems, UTM), kui tegevus toimub väljaspool nägemisulatust (beyond visual line-of-sight, BVLOS). Ühtlasi on need eelduseks, et tulevikus saavad erinevaid ülesandeid täitvad droonid turvaliselt õhuruumis liikuda omavahel suheldes ehk droonide internetti kasutades.

Skycorpi tegevjuhi Marek Alliksoo sõnul sai idee alguse soovist oma vesinikdroonidega luua terviklik ökosüsteem, kus side- ja juhtimiskanalid on muudetud töökindlamaks mitme paralleelse süsteemi integreerimisel. Eesmärk on tagada seadme turvalisus ja autonoomsus. „Panime tähele, et nii lihtsamad kui ka kõrgetasemelisemad droonid jäävad aeg-ajalt kadunuks. Sellest inspireerituna on uus süsteem loodud sobima kõigile seadmetele. Me peame õhuruumis kõik omavahel läbi saama. See on üks võimalikest lahendustest,“ täpsustas Alliksoo.

Tartu Teaduspargi äriarendusteenuste koordinaator ja ESA BIC Estonia eestvedaja Sven Lilla rõõmustab, et inkubatsiooni ettevõtted mõtlevad kastist välja ja katsetavad tulemuste saavutamiseks erinevate tehnoloogiate kombinatsioone. „See on ideaalne näide, kuidas heast mõttest kasvab välja suurepärane unikaalsel teadmusel põhinev lahendus. Loodame, et Skycorpi edu kannustab ka teisi iduettevõtteid kandideerima kosmose äriinkubaatorisse,” ütles Lilla.

Head Uudised GoodNews