1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Eesti ettevõte võitis rahvusvahelisel kosmoserakenduste konkursil ühe esikohtadest
Eesti ettevõte võitis rahvusvahelisel kosmoserakenduste konkursil ühe esikohtadest

Eesti ettevõte võitis rahvusvahelisel kosmoserakenduste konkursil ühe esikohtadest

Euroopa Satelliitnavigatsiooni Agentuur (GSA) kuulutas välja tänavused ettevõtluskonkursside “My Galileo Solution” ja “My Galileo Drone” võitjad.

Prototüübist tooteni kategoorias võitis esikoha Eesti ettevõte 10 Lines, mis arendab autonoomseid roboteid parkimisplatside joonimiseks. „My Galileo Solution“ on GSA korraldatud läbi aegade suurim konkurss, mille auhinnafond on ligi 1,5 miljonit eurot, mida jagavad 50 võistkonda. Kuue finalisti auhinnad jäävad vahemikku 15 000–60 000 eurot.

Konkurssidel osalemiseks tuli pakkuda välja Galileo ehk Euroopa sateliitnavigatsiooni tehnoloogial põhinev innovaatiline lahendus. “Selle aasta võistlus oli erakordne. Õnnitlen kõiki võitjaid,” ütles GSA tegevdirektor Rodrigo da Costa. „Nendel võistlustel on oluline roll Galileo kasutuselevõtu soodustamisel aina rohkemates turusegmentides. GSA ja tulevikus Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi Agentuuri roll on suurendada Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet, toetades uuenduslikke ettevõtjaid ja idufirmasid. Need kaks võistlust aitavad meil just seda teha.”

Eesti kosmosepoliitika eesmärkide hulka kuulub nii Euroopa Liidu kosmoseprogrammist tulenevate hüvede kasutamine kui isesõitvate sõidukite tehnoloogiaarendus. „Suurepäraseks näiteks ongi konkursil edukas olnud 10 Lines, mille robotid kasutavad kõrge täpsusega positsioneerimiseks Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi Galileod. 10 Linesi edu näitab Eesti ettevõtete suurt potentsiaali rakendada kosmosetehnoloogiaid oma toodete ja teenuste arendamisel ka täiesti uutel turgudel,“ selgitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosevaldkonna juht Paul Liias.

GSA muudab maikuus nime ja saab Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi Agentuuriks (EUSPA). Sellega seoses kasvab agentuuri vastutusala ja hangete hulk, milles Eesti ettevõtted saavad osaleda. Rohkem infot uute ärivõimaluste kohta saab EAS-i Eesti kosmosebüroost.

„Jagame Eesti ettevõtetele infot EUSPA teenuste kohta, aga otsime ka võimalusi teha agentuuriga rohkem koostööd, et luua Eesti ettevõtetele paremaid võimalusi EUSPA hangetes osalemiseks. Näiteks korraldame kohtumisi ettevõtete ja GSA vahel ning õige pea on toimumas veebiseminar, kus GSA tutvustab lähemalt oma täppisteenust (HAS – High Accuracy Service),“ ütles EAS-i Eesti kosmosebüroo juht Madis Võõras.

“My Galileo Solution” toimus kahes kategoorias – prototüübist tooteni ja ideest prototüübini. Žürii hindas Galileo satelliitide süsteemi innovatiivset kasutamist tootearenduses ning samuti turule orienteeritust ja laia kasutuspotentsiaali.

Prototüübist tooteni kategooria kolm parimat

· 10 Lines (Eesti) – autonoomsed parklate märgistamise lahendused

· V-Labs (Šveits) – liitreaalsuse lahendus georuumiliste andmete visualiseerimiseks, mõõtmiseks ja modifitseerimiseks,

· Lympik Oculus (Austria) – mäesuusatajatele mõeldud spordianalüüsi rakendus

Teise kategooria parimad

· Vision Anchor (Sloveenia) – maailma esimese paatide ankrute jälgimissüsteem

· Bit Pet (Norra) – liitreaalsuse mobiilimäng, kus iga mängija hoolitseb digitaalse lemmiklooma eest

· Bee Live (Kreeka) – suhtlusvõrgustik, mis aitab mesinikel otsuseid vastu võtta ja põhineb GNSS-toega seadmetel

“My Galileo Drone’i” parimad olid Abzero (Itaalia), Spectralight (Poola), Thunder Fly (Tšehhi) ja Raytrack (Hispaania).

Head Uudised GoodNews