1. Avaleht
  2. Majandus
  3. EASi suurinvestori toetus aitab Ida-Virumaale luua paarsada uut töökohta
EASi suurinvestori toetus aitab Ida-Virumaale luua paarsada uut töökohta

EASi suurinvestori toetus aitab Ida-Virumaale luua paarsada uut töökohta

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas suurinvestori toetusmeetmest toetada maailma üht juhtivat veepuhastusfiltrite tootjat Aquaphori miljoni euroga, mille tulemusel investeerib ettevõte oma Narva ja Sillamäe tehastesse üle 20 miljoni euro ning loob paarsada uut töökohta.

„EASi välisinvesteeringute keskusel on rõõm näha, et pikaajalise investorteeninduse ja suurinvestori toetusmeetme koosmõjul on maailmatasemel ettevõte otsustanud oma uue innovaatilise tootekategooria tootmise just Eestisse tuua. Westaquast saab seeläbi Ida-Virumaa üks suurimaid tööandjaid ning teenäitajaid tööstuse automatiseerimises,“ ütles EASi välisinvesteeringute keskuse direktor Allan Selirand.

Aquaphor on oma Eesti tootmisüksused rajanud Sillamäele ja Narvasse ning kontsern on võtnud vastu otsuse teostada suuremahulised investeeringud mõlema tootmisüksuse laiendamiseks. Investeeringute kogumahuks on ligi 20 miljonit eurot, valdavalt investeeritakse uute hoonete rajamisse ja kaasaegsete, kõrgelt automatiseeritud tootmisseadmete soetamisse.

„Sillamäe tootmisüksuse laienduse nurgakivi pandi 30.08.2018 eesmärgiga oluliselt laiendada tootmispinda. Seniste laohoonete asemele tulevad uued tootmisvõimsused ning ehitatavatele pindadele rajatakse logistikakeskus. Järgmise etapina on Aquaphor otsustanud laiendada Narvas, Ida-Viru Tööstusalade territooriumil asuvat tootmisüksust. Investeeringu tulemusena laiendab ettevõte oma tootevalikut, juurutades maailmatasemel kvaliteediga uuenduslike veefiltrite tootmist, avades uusi turuvõimalusi ning kasvatades oluliselt käivet. Laienduse käigus lisandub Sillamäe ja Narva tootmisüksustesse kokku ligi 250 uut, kõrge lisandväärtusega töökohta,“ ütles Aquaphori peadirektor Joseph L. Shmidt.

USA-Venemaa päritolu kontsern Aquaphor on üks maailma suurimatest laia tootevalikuga veepuhastusfiltrite tootjatest. Kontserni Eestis asuva tütarettevõtte OÜ Westaqua-Invest toodangust 80% moodustab eksport.

Suurinvestori toetusmeetme eesmärgiks on tuua Eestisse investeeringuid just tehnoloogiamahukasse tööstusesse, mis aitab Eestil rahvusvahelises konkurentsis tõusta väärtusahelas kõrgemale. Eelistatud on investeeringute teostamine väljapoole Tallinna linna ja seda ümbritsevaid valdasid ning nutika spetsialiseerumise valdkondadesse.

Toetust saab taotleda ettevõte, kelle kas enda, emaettevõtte või kontserni konsolideeritud käive oli taotluse esitamisele eelnenud majandusaastal vähemalt 100 miljonit eurot. Toetuse maksimaalne summa on üks miljon eurot, mis moodustab kuni 10% kogu investeeringust. Ülejäänud osas tuleb investeering ettevõtte poolt. Toetusega käivad kaasas alati ka tingimused näiteks nagu kõrge lisandväärtusega töökohtade loomine, müügikäibe ja tootlikkuse kasv.

EAS on varem suurinvestori toetusmeetme raames toetanud Metsä Grupi uue kõrgtehnoloogilise vineeritehase rajamist Pärnusse ning Estonian Plywood ASi spooni- ja vineeritööstuse rajamist Jõgevamaale.

Head Uudised GoodNews