1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Ida-Virumaa noored arendasid Tallinnas oma äriideid
Ida-Virumaa noored arendasid Tallinnas oma äriideid

Ida-Virumaa noored arendasid Tallinnas oma äriideid

Enam kui poolsada Ida-Virumaa koolinoort arendas nädalavahetusel Tallinnas äriideid. Noorte poolt välja mõeldud ja läbi töötatud ideedel on potentsiaali  muuta nii seda, kuidas me turistidena enda puhkust maailma erinevates kohtades veedame kui ka seda, kuidas aidata vanavanemaid olukorras, kus nad vajavad ootamatult abi ja on hätta sattunud.

Spinner Programmi häkatonil osalesid noored nii Jõhvist, Sillamäelt, Kiviõlist, Kohtla-Järvelt kui Narvast. Osalejaid oli  nii maakonna erinevatest keskkoolidest kui ka Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusest. Noorte jaoks oli tegu esmakordse häkatoni-kogemusega, mille raames oma ideid häkkida, tiimitööd harjutada ning oma ideid žüriile tutvustamiseks ette valmistada.

Häkatoni ideed varieerusid reaalaja mängudest kuni tarkade garderoobikappideni, mis aitavad nende omanikke vastavalt olukorrale riietuda. “Noored tunnetasid vajadusi, ning lähenedes läbi probleemi püstituse leidsid tõesti huvitavaid ideid. Esimese Spinner häkatoni läbiviimine Tallinnas aitab tutvustada Eesti startup maastikul toimuvat Ida-Virumaa noortele, aga ka annab uusi ideid ja talente meie startup kogukonnale,“ ütles Jana Pavlenkova, programmi kaasasutaja.

Häkatoni  pühapäevases finaalis tutvustas oma ideid 8 tiimi:

ARDtevas – kohandatavad jalanõud igaks elujuhtumiks.

Eating map – api-rakendus, mis aitab leida toidukohta inimestel, kellel on erivajadused menüü osas.

EpLs – app, millega on võimalik pikendada ja juhtida telefoniaku eluiga ja vastupidavust ekstreemsetes ilmastikuoludes.

EventiTEK – app, mis aitab koostada nn hüperlokaalset sündmuste programmi lähtuvalt inimese personaalsetest huvidest.

Look creator – tark garderoobikappp, mis aitab valida riideid lähtuvalt olukorrast ja ilmastikuoludest.

RPG – arvutipõhine reaal-aja mäng mis toob mängijad ekraani tagant välja.

Soldi – interaktiivne mäng turistidele, mis põhineb uutel põnevatel kohtadel, loovatel fotodel ja ajalool.

SFP (SOS for People) – api-rakendus, mis edastab nn SOS sõnumi valitud lähedastele, kui näiteks eakas pereliige on sattunud hätta või ohtlikku olukorda.

Noori mentordasid äriarenduse-, tehnoloogia- ja disainivaldkondade praktikud. Häkatoni modereerisid esimese Spinner programmi vilistlased, kes arendavad tänaseks edukalt ShortWalk nimelist startupi.

“Oleme  siiralt tänulikud kõigile osavõtjatele nende kire, pühendumise ja koostöö eest. Meie programmi eesmärk on noori inspireerida ja aidata kaasa ettevõtluskeskkonna arengule piirkondades, kus napib ambitsioonikate ettevõtete kasvuks vajalikke oskusi. Spinner programmis osalemine on märk nii julgusest kui unistamisest,” märkis  Evelyn Sepp, programmi kaasasutaja.

Arenduslaager on osa suuremast ettevõtlusõppe programmist, mis kulmineerub startup praktikaga noorte jaoks. Programmi rakendatakse Heade Otsuse SA projekti raames, mille toetab Euroopa Sotsiaalfond Innove vahendusel. Projekti põhipartner on käesoleval aastal Jõhvi Gümnaasium.

Head Uudised GoodNews