1. Avaleht
  2. Äri
  3. EESMÄRGID ÜLETATUD I Läbi Work In Estonia kandideeris mullu Eesti töökohtadele 24 781 välisspetsialisti
EESMÄRGID ÜLETATUD I Läbi Work In Estonia kandideeris mullu Eesti töökohtadele 24 781 välisspetsialisti

EESMÄRGID ÜLETATUD I Läbi Work In Estonia kandideeris mullu Eesti töökohtadele 24 781 välisspetsialisti

Vaatamata suletud piiridele ületas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) programm Work in Estonia eelmisel aastal eesmärke: läbi veebi Workinestonia.com kandideeris Eesti töökohtadele 24 781 välisspetsialisti, tööle asus 947 välisspetsialisti ja Eesti Rahvusvahelises Majas viidi läbi 4078 nõustamist.

2018. aastal avas EAS koostöös Mainori ja teiste partneritega Eesti Rahvusvahelise Maja, kust välisspetsialist ja tööandja saavad infot Eestis pakutavate teenuste kohta ühest kohast. Möödunud aastal kolis Rahvusvaheline maja lisaks füüsilisest asukohast Ülemiste linnakus paljude teenustega ka veebi. „Olime esimeste hulgas Euroopas, kes suutsid välistalentidele ja neid värbavatele tööandjatele mõeldud teenused nädala jooksul pea täismahus veebi viia. Nõustamiste koguarv Rahvusvahelises majas ületas vaatamata suletud piiridele eesmärke 1,5-kordselt,“ kommenteeris Work in Estonia juht Anneli Aab. Kokku viidi Eesti rahvusvahelises majas läbi 4078 nõustamist, neist ligi pool virtuaalselt.

Rahvusvahelisest majast said möödunud aastal abi umbes 350 ettevõtet, neist 35 asub Mainori arendatavas Ülemiste linnakus. „Globaalses võitluses talentide nimel konkurentsis püsimiseks on ülioluline muuta nende jaoks vajalike teenuste ja info kättesaamine kiireks ja mugavaks. Rahvusvahelise maja tegevused koostöös erinevate riigiasutuste ja Tallinna linnaga on edukalt käima läinud ning kunagise paarinädalase või halvemal juhul kuudepikkuse ringijooksmise asemel on võimalik kõik vajalik sisseelamiseks korda saada sisuliselt paari tunniga ühest kohast,“ selgitas Mainori juhatuse esimees Kadi Pärnits.

Veriffi jaoks on Work in Estonia olnud oluliseks partneriks. „Kiire kasvu ajal tegime näiteks koostööd, et Eestis elavat välistalenti meile tööle kutsuda läbi erinevate kultuuriliste ürituste korraldamise. Tänu Work in Estonia tööle Eesti kui sihtkoha turundamisele on meil lihtsam olnud Eestisse kutsuda tippspetsialiste,“ ütles Veriffi värbamisjuht Kristiine Kukk.

Nordea värbas eelmisel aastal üle 100 töötaja välismaalt ja paljud neist said rahvusvahelisest majast abi. „Work in Estonia tegevuse kasulikkust meie ettevõttele on raske rahasse ümber hinnata, kuid meie piiriüleselt värvatud uute töötajate jaoks on olnud hindamatu tugi Rahvusvahelise maja pakutavatest teenustest,“ ütles Nordea värbaja Eha Täht.

Work in Estonia eesmärk on leevendada ettevõtjaid kimbutavat peamist arengupidurit ehk kvalifitseeritud tööjõu puudust. Selleks aitab Work in Estonia ettevõtetel leida ja hoida tippspetsialiste üle kogu maailma. Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia sektoris on täna puudu hinnanguliselt 8000 spetsialisti, mida ainuüksi koolide ja ümberõppeprogrammidega ei leia.

Centari ja Praxise läbi viidud uuringu kohaselt tõid IKT- ja täppisteaduste ametikohtadel töötavad välisspetsialistid riigile hinnanguliselt 74,5 miljonit eurot maksutulu, millest sotsiaal- ja tulumaks moodustasid 37 miljonit eurot. Kui lisada ka teiste valdkondade tippspetsialistid ja analüüsida tulemusi viimase viie aasta lõikes, mil Work in Estonia on tegutsenud, on arvud kordades suuremad, ulatudes sadade miljonite eurodeni. Välisspetsialistide osakaal on suur ka iduettevõtetes, sealhulgas Eesti kõige nimekamate tööandjate meeskondades.

Head Uudised GoodNews