1. Avaleht
  2. Äri
  3. Statistika: Elisa võrgus kasutatakse 80% ulatuses nuti- ja 20% kõnetelefone
Statistika: Elisa võrgus kasutatakse 80% ulatuses nuti- ja 20% kõnetelefone

Statistika: Elisa võrgus kasutatakse 80% ulatuses nuti- ja 20% kõnetelefone

Elisa võrgustatistikast selgub, et peamiselt eelistatakse kasutada Android-operatsioonisüsteemiga nutitelefone ja suurel osal eestlastest on taskus kõigest mõni aasta vana telefon.

Telefonidest kasutatakse Elisa võrgus 80% ulatuses nuti- ja 20% ulatuses kõnetelefone. Üle 67% nutitelefonide omanikest kasutab Androidi platvormiga telefone ja kõigest 17% kasutab Apple Iosi nutitelefone. Nendele lisaks leidub võrgus ka natuke eksootilisemaid operatsioonisüsteeme, nagu Symbian, Windows, Bada ja isegi mõned üksikud Blackberryd.

Möödunud aasta lõppseisuga olid Elisa võrgus korraga aktiivsed ligi 3200 erinevat seadmemudelit. „Põhilise osa neist moodustavad erinevad nuti- ja kõnetelefonid, aga sekka mahub ka tahvelarvuteid, modemeid ja ruutereid, mis igaüks erineval viisil võrguga suhelda tahavad ja mainitud võrkudes erinevaid sagedusspektreid vajavad,“ sõnas Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann.

Telefonitootjatest on kõige esindatum Samsung, kelle telefone kasutab 35% telefoniomanikest. Populaarsuselt teisel kohal on Apple, kelle turuosa on 28% ning seejärel tuleb Huawei 16% suuruse turuosaga. Lisaks nendele leidub võrgus ka Xiaomi, One Plusi, Nokia, Sony ja My Phone’i erinevaid mudeleid.

Ea poolest kasutatakse pigem uuemaid seadmeid. Kõige suurem osakaal seadmetest pärineb 2019. aastast. See kinnitab ka klientide trendi vahetada telefone iga kahe või kolme aasta tagant. Kokku on 78% kõikidest seadmetest võrgus kuni viis aastat vanad, kuid kõige vanem aktiivne seade pärineb aastast 1994.

Möödunud aastaga võrreldes on oluliselt muutunud ka võrgus enim kasutatavate telefonide edetabel. Kui 2019. aastal olid esikümnest pooled Apple’i telefonid, siis 2020. aasta lõppseisuga on enim kasutatavate telefonide hulgas ainult kolm Iphone’i. Kasutatavaim telefon Elisa võrgus on aga endiselt Apple Iphone 7.

Telekomioperaatori võrk on tänapäeval muutunud väga keeruliseks süsteemiks, hõlmates endas erinevaid tehnoloogiaid, mis võimaldavad usaldusväärselt andmeid edastada ka mitukümmend aastat vanades seadmetes. Ainuüksi kõneside võimaldamiseks on paralleelselt kasutusel 2G-, 3G-, 3,5G- ja VoLTE tehnoloogiad, internetiühenduse pakkumiseks aga LTE ehk 4G-internet. Võrgud on valmis ka viienda põlvkonna lisamiseks. Tehnoloogiliselt on see ettevõttele ülimalt põnev väljakutse kõiki neid üheskoos ansamblina koos mängima panna.

Elisa võrgus enim kasutatavad telefonid

  1. Apple Iphone 7
  2. Huawei P30 Lite
  3. Samsung Galaxy A20e
  4. Huawei P20 Lite
  5. Apple Iphone 8
  6. Samsung Galaxy A40
  7. Samsung Galaxy J3 (2017)
  8. My Phone Halo 2
  9. Nokia 216 Dual SIM
  10. Apple Iphone 11
Head Uudised GoodNews