1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Eesti esimese päikeseauto tiim hakkab imemasinat testima Marokos
Eesti esimese päikeseauto tiim hakkab imemasinat testima Marokos

Eesti esimese päikeseauto tiim hakkab imemasinat testima Marokos

Esmaspäeva õhtul startinud Eesti tudengitest koosnev Solaride’i esindustiim jõudis Marokosse. Peatselt on oodata ka päikeseautot, mis läbib haagises ligi 5000 kilomeetrit maismaad mööda. Meeskonna eesmärk on viiepäevasel testvõistlusel saada väärtuslikke kogemusi 2023. aasta päikeseautode võistluseks Austraalias.

Solaride hakkab testima Baltikumi esimest päikeseautot 25.-29. oktoobrini kestval päikeseautode väljakutsel – Solar Challenge Morocco 2021 (SCM). Selle raames plaanitakse koguda väärtuslikku infot auto kohta, et seejärel jätkata Eestis arendustöödega. Võistluse distants on ligikaudu 2500 kilomeetrit, mille tingimused panevad proovile tudengite vaimse ja füüsilise poole ning näitavad, kuidas auto reageerib.

Ettevõtte tegevjuhi Kristel Leifi sõnul on Marokost saadavad kogemused hindamatud kogu tiimi jaoks. “Maroko ekstreemsed tingimused annavad esmase sissevaate, mis meid 2023. aastal Austraalias ülemaailmsel päikeseautode võistlusel Bridgestone World Solar Challenge võivad ees oodata. Need on kogemused, mida raamatust ei leia, vaid tuleb ise omandada ja läbi teha. Austraalia võistlusel ei ole ruumi eksimusteks. Sinna minnakse jahtima poodiumikohta,” selgitas Leif.

Marokos toetavad tudengeid Eesti tippmentorid inseneeria ja turunduse valdkonnast: Starship Technologiesi asutaja Tiit Liivik, programmeerija Tõnu Samuel ja sotsiaalmeedia mõjuisik Sandra Raju. Mentorid on tudengite jaoks olemas, kuid peamine on lasta noortel tegevuse käigus ise õppida ja väljakutsetega toime tulla.

Solaride’i projekt sündis 2020. aasta alguses, kui tudengid otsisid ülikoolis õpitud teadmistele praktilist väljundit ja jõudsid pöörase väljakutseni – ehitada tänavakõlbulik päikeseauto. See on tehniliselt keerukas väljakutse, mis annab võimaluse panustada aastakümneid paigal tammunud transpordisektori jätkusuutlikumaks muutmisesse.

Praegu kuulub Solaride’i meeskonda 70 aktiivset tudengit erinevatest Eesti ülikoolidest. Tudengitele pakuvad mentoritena tuge tehnoloogiamaastikul tuntud tegijad, nagu Priit Salumaa, Tõnu Samuel, Kristjan Maruste, Markus Järve, Tõnis Väli jt.

Solaride’i peasponsor on Eesti riik koostöös Tehnopoliga. Suursponsorid on Magnetic MRO, Auve Tech, Tartu linn ja City Motors. Lisaks toetavad projekti kõik Eesti kõrgkoolid ja paljud teised ettevõtted.

Head Uudised GoodNews
tags: