1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti iduettevõtted jätkavad rekordite purustamist
Eesti iduettevõtted jätkavad rekordite purustamist

Eesti iduettevõtted jätkavad rekordite purustamist

Eesti iduettevõtete käive kasvas selle aasta esimeses kvartalis 57% 417 miljoni euroni võrreldes mullu sama perioodiga. Kaasatud investeeringute maht ulatus aga esimeses kvartalis üle 900 miljoni euro.

Eesti iduettevõtted kaasasid esimeses kvartalis rekordilised 906,6 miljonit eurot investeeringuid ning kokku sai tehtud 22 tehingut. Keskmine tehingu suurus oli 41,2 miljonit eurot, mis ületab neljakordselt mullust keskmise tehingu suurust. Miljonist eurost suuremaid investeeringuid on kaasanud 16 Eesti idufirmat.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul ületasid Eesti iduettevõtted selle aasta kolme kuuga ka kõige optimistlikumad prognoosid. “Ligi miljardi euro ulatuses kaasatud investeeringuid on number, mida veel möödunud aastal ei osanud prognoosida ka kõige suuremad optimistid. Rekordilised investeeringud tähendavad ettevõtete kasvu, uusi töökohti ja suuremaid makse riigile ning kahtlemata on see ka kohalike iduettevõtete kvaliteedimärk – investoritel on meie idufirmadesse ja nende tulevikku usku,” sõnas Peeterson.

Vaid aasta tagasi 2021. aasta 1. kvartalis oli investoritega sõlmitud tehingute maht kokku 194 miljonit eurot ning kokku tehti 19 tehingut keskmise suurusega 10,2 miljonit eurot, neist miljonist suuremaid oli 11.

Aasta esimese kolme kuuga sai Eesti ka kaks uut ükssarvikut – jaanuaris ületas miljardi dollari piiri Veriff ja märtsis Glia. Kokku on eestlaste arvel tänaseks kümme iduettevõtet, mille väärtus ületab maagilise miljardi dollari piiri. “Jätkuvalt edestab Eestit maailmas vaid Iisrael, kus ükssarvikuid on elaniku kohta täna rohkem. Euroopas on Eesti selgelt esikohal,” tõi Peeterson välja.

Startup Estonia poolt hallatava startup-andmebaasi andmetel tegutses Eestis esimese kvartali lõpu seisuga 1363 iduettevõtet. Aasta esimesel kolmel kuul loodud idufirmadest on tänaseks andmebaasi jõudnud 20. Viis ja enam aastat tegutsenud iduettevõtteid on Eestis 471 ehk 35% andmebaasi kuuluvatest iduettevõtetest.

Asutajate Seltsi president ning Funderbeami asutaja ja juht Kaidi Ruusalepp sõnas, et Eestit võib julgelt nimetada ükssarvikute riigiks või startup-rahvuseks. “Kohalikud iduettevõtted on loonud aastate jooksul Eestisse täiesti uue teadmise – rahvusvaheliste tipptehnoloogia ettevõtete ülesehitamise ja juhtimise oskuse. Võime seda nimetada uueks varanduseks või üheteistkümnendaks ükssarvikuks. Aga selleks, et edasi kasvada on Eestil vaja olla ka maailma parim iduettevõtete ökosüsteem. Palju muudatusi on juba ära tehtud, kuid nagu öeldakse – kurat peitub detailides,” ütles Ruusalepp.

Iduettevõtete käive oli esimeses kvartalis 417 miljonit eurot, mis on 57% võrra rohkem kui 2021. aasta 1. kvartalis, kui idusektori käive oli kokku 265,8 miljonit eurot. Suurima käibe tegid selle aasta esimeses kvartalis Bolt (178,4 miljonit eurot), Swappie (20,4 miljonit eurot), Veriff (13,1 miljonit eurot), 3Commas (8,5 miljonit eurot), Comodule (7,8 miljonit eurot) ja Adcash (7,8 miljonit eurot).

  • Iduettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel Maksu- ja Tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.
Head Uudised GoodNews