1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Eesti jalatsi- ja rõivabränd Kira liitus globaalse BCome platvormiga
Eesti jalatsi- ja rõivabränd Kira liitus globaalse BCome platvormiga

Eesti jalatsi- ja rõivabränd Kira liitus globaalse BCome platvormiga

Eesti jalatsi- ja rõivabränd Kira on esimene kodumaine ettevõte, kes liitus rahvusvahelise jätkusuutlikkuse platvormiga BCome, mis muudab toodete tarne- ning tootmisahela läbipaistvaks. Enne ostu saab näha iga toote keskkonnamõju ning säästetud resursse võrreldes keskmise tööstusstandardiga.

Foto: Kira

Eestis loodud ja tegutsev Kira on asutamisest saadik pööranud tähelepanu innovaatilistele tootmislahendustele. “Otsime pidevalt uusi lahendusi, materjale ja tootmisviise, mis vähendaksid ökoloogilist jalajälge ning oleksid kandjale mugavad ja kauakestvad. Näiteks on meie saapad valmistatud kasutuskõlbmatutest autorehvidest, kasutatud plastpudelitest ja taaskasutatud mikrokiust ning meie tootmine asub Eestis,” selgitas Kira loovjuht Sirli Ratassepp.

Saapad on valmistatud kasutuskõlbmatutest autorehvidest, kasutatud plastpudelitest ja taaskasutatud mikrokiust.

BCome platvormiga liitumine võimaldab täpselt ja läbipaistvalt jälgida, kui palju üks ese võrreldes tööstusharu keskmisega ressursse tarbib. “Näiteks läbivad meie dressipluusid enne kliendini jõudmist 2123 kilomeetrit – kangas on pärit Hollandist ja valmistatud Eestis. Tundub üsna palju, kuid keskmine kiirmoe riideese läbib koos tooraine transpordiga mitukümmend tuhat kilomeetrit enne, kui inimene selle osta saab. Soodne hind, millega tarbija on harjunud, tuleb alati millegi arvelt,” tõdeb Ratassepp. Säästlikkust mõõdetakse võrrelduna sarnase kiirmoeesemega – siinkohal siis sarnase dressipluusiga, mis on valmistatud Hiinas kasutades tavapäraseid materjale, standardtöötlemist ning pakendamist, mis ei pürgi kestlikkuse poole.

BCome platvorm mõõdab keskkonnamõju neljas aspektis – veekulu, globaalne soojenemine, veekogude eutrofeerumine ning maavarade kasutamine. “Näiteks kasutame ühe dressipluusi valmistamisel 96% keskmisest vähem vett, mis võrdub ühe inimese 233 päeva joogiveekogusega,” selgitab Ratasepp. “Paari saabaste valmistamisel aga eritub 48% vähem CO2, mis on võrdväärne kogusega, mida üks puu 11 kuu jooksul seob. Ühtlasi eritub tootmisel 35% vähem fosfaate, mis võrdub 179 kala säästmisega.”

Numbrite avalikustamisest võidab nii ettevõte kui klient. “Andmete kogumine ja monitoorimine võimaldab meil oma tootmist veelgi optimaalsemaks ja säästlikumaks muuta, sest näeme täpselt, mida teeme hästi aga ja seda, millises tootmis- või tarneetapis võib esineda puudusi,” avaldab Ratasepp.  “Usume, et aus ja täpne info on huvitav ja vajalik ka klientidele, kuna säästlikkus igapäevaelus on globaalselt tõusev trend ning me saame kõik panustada sellesse, et teeme tarbides tarku valikuid.”

  • Kokku hoitud ressursse saab näha Kira kodulehel toodete kirjelduses.
Head Uudised GoodNews