1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti korduskasutuse idufirmad kasvasid aastaga neli korda
Eesti korduskasutuse idufirmad kasvasid aastaga neli korda

Eesti korduskasutuse idufirmad kasvasid aastaga neli korda

Euroopa Liidu uued reeglid muudavad ühekordsed pakendid kalliks ning loovad suurt korduskasutuspakendite turgu, kus tegutsevad Eesti idufirmad kasvatasid aastaga käivet neli korda, selgub Teeme Ära Sihtasutuse analüüsist.

Teeme Ära Sihtasutuse iga-aastase pakendiringluse idufirmade analüüsi kohaselt on korduskasutatavate toidu- ja joogimahutite sektor Eestis jalad alla saanud ning aastaga mitu korda kasvanud. Toidukarpide ja joogitopside ringlusteenuseid pakkuvate idufirmade püsiklientide arv on kasvanud rohkem kui kaks ning ringluses pakendite hulk ligi neli korda.

„Eelmisel aastal nägime turul mitmeid uusi tegijaid, kel olid suured plaanid, aga vähe käivet. Nüüd on toimunud teatav korrastumine, osalisi on veidi vähem, aga käibed on kasvanud aastaga ligi neljakordseks” tõi välja Teeme Ära juht Kadi Kenk.

„Viimase aastaga on turg ka oluliselt muutunud, sest Euroopa Liit on välja tulnud paljude uute reeglitega, mis oluliselt piiravad ühekordsete toidunõude ja joogitopside kasutamist ning muudavad ringlevad toidunõud äravisatavast plastikust kokkuvõttes odavamaks,” selgitas Kenk.

Aastaga on Eestis oluliselt laienenud nii korduskasutuspakendite kasutusvaldkonnad kui ringlevate toidunõude üldine nähtavus ja tuntus. „Aasta eest moodustasid pea kogu turu joogitopsid, tänaseks toimivad nii valmistoidu kui isegi e-poodide kauba pakendite ringluse süsteemid,” rääkis ekspert.

Uuringu juhi Kadi Kenki hinnangul on kiire kasvu taga olulisel määral see, et korduskasutuslahendused on tänaseks inimestele sama mugavad kui ühekordsed pakendid. „Näiteks toidukarpide ringlus on sarnane panditaara süsteemile, aga tagastusautomaadid on mugavamates kohtades. Ka kaupmeestele on see lihtsam, puhtam ja võtab vähem ruumi,“ selgitas Kenk.

Kenki sõnul on oodata sektori veel kiiremat kasvu, sest juba sellest suvest on Tallinnas ja uuest aastast kogu Eestis avalikel üritustel ühekordsed nõud täiesti keelatud.

„Kui seni on avalikel üritustel jäänud korduskasutuspakendite osakaal umbes 5% juurde, siis jaanuarist peab see olema 100%. Ilmselt esialgu kasvatavad praegused tugevamad tegijad oma käibeid veelgi, aga tõenäoliselt näeme järgmisel aastal turul rohkem uusi osalisi,” hindas ekspert.

Kadi Kenk selgitas, et pakendiringluse turg kasvab ülikiiresti kogu Euroopa Liidus, sest kehtivad samad ranged reeglid ja suund ühekordsete nõude kiirele kaotamisele.

„Seetõttu on ka Eesti korduskasutuse noored idufirmad kaasanud kokku juba mitu miljonit eurot investeeringuid ning arendatakse süsteeme, millega laieneda rahvusvaheliseks. Kokku on sektorisse Euroopa Liidus nii avalikest kui erafondidest tulemas lähiaastatel ligi triljon eurot ehk umbes 80 Eesti riigieelarve mahus raha,“ ütles Teeme Ära Sihtasutuse juht.

Head Uudised GoodNews