1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Eesti kunstiklassika kevadoksjonil pannakse enampakkumisele Aili Vindi unikaalne teos
Eesti kunstiklassika kevadoksjonil pannakse enampakkumisele Aili Vindi unikaalne teos

Eesti kunstiklassika kevadoksjonil pannakse enampakkumisele Aili Vindi unikaalne teos

Vernissage’i galerii kevadoksjonil tuleb enampakkumisele 86 teost 64 eesti kunstnikult.

„Märgatavalt on noorema põlvkonna seas kasvanud soov soetada moodsa kunsti klassikat. Rõõmsavärvilised, suureformaadilised ja suurepäraselt kaasaegsetesse kodudesse ja büroodesse sobivad taiesed on kõrges hinnas nii kollektsionääride kui ka kodukujundajate seas. Suur huvi 1980. ja 1990. aastatel valminud teoste vastu on kergitanud ka nende hindu,“ ütles galerii juhataja Kristiina Radevall.

Oksjonil pannakse enampakkumisele tuntud meremaalija Aili Vindi 1977. aastal valminud õlimaal „Õhtune järv“, mis on ainuke päikeseloojanguga järvemotiiv kunstniku loomingus. Teose alghinnaks on 25 000 eurot.

Oksjonil tuleb 3300-eurose alghinnaga enampakkumisele Ludmilla Siimu 1980. aastal valminud suureformaadiline teos „Tüdruk vaatab tulevikku“, mis sarnaneb kompositsioonilt möödunud aasta sügisoksjonil neljakordse hinnahüppe teinud teosega „Mööda purustatud tänavat“. Praegu enampakkumisele minev teos on siiski tunduvalt optimistlikum, millele viitab ka töö pealkiri – tulevikku vaatamine.

„Oksjonitööde seas on mitmeid lillemotiive, millest üks tähelepanuväärivamaid on Malle Leisi 1966. aastal valminud õlimaal „Tulbid“, mis pärineb kunstniku õpinguteajast ERKI-s. Leisi suurem huvi tulpide vastu tekkis 1960. aastate keskel, mõne kaastudengi meelest kohviku Tuljak taguses lilleaias. Leisi tulpomaania varaseim tuntud avaldus, maal „Noored aednikud“, asub Tartu Kunstimuuseumi kogus,“ selgitas Kristiina Radevall.

„Kaljo Põllu loomingust tulevad oksjonile meistri kaks ’70-ndatest pärit graafilist lehte ja hilisemast loomeperioodist pärit õlimaalid. Kaljo Põllu 2005. aastal valminud teos „Teelahkmel“ kujutab noort neidu, kes näib pärinevat koomiksist. Tema ees seisvat dilemmat sümboliseerivad puud foonil. Tegelaste kujutamine koomiksitegelaste sarnaselt on Kaljo Põllule iseloomulik,“ selgitas Kristiina Radevall.

Enampakkumisel on esindatud Johannes Võerahansu, Richard Sagritsa, Richard Uutmaa, Elmar Kitse, Eduard Wiiralti, Miljard Kilgi, Raul Meele, Sirje Runge jpt looming. Kõigil enampakkumisele tulevatel teostel on autentsust kinnitavad sertifikaadid.

Oksjon toimub 30. mail galeriis, kuid oksjonil saab osaleda ka netis. Oksjonile tulevate teoste näitus on avatud 29. maini uues galeriis (Olevimägi 16, Tallinn).

Vernissage on Eesti kunsti vahendamisele pühendunud kunstigalerii, mis on tegutsenud 20 aastat. 2006. aastast tegeleb galerii kunstinäituste ja oksjonite korraldamisega.

Head Uudised GoodNews