1. Avaleht
  2. Toode
  3. EESTI PARIM TOIDUAINE I Esimesel hindamispäeval oli tihedaim konkurents valmistoodete seas
EESTI PARIM TOIDUAINE I Esimesel hindamispäeval oli tihedaim konkurents valmistoodete seas

EESTI PARIM TOIDUAINE I Esimesel hindamispäeval oli tihedaim konkurents valmistoodete seas

Kaks päeva toimuvad Eesti parima toiduaine konkursi hindamised, kus valitakse eri kategooriate parimad tooted, mis edaspidi pakendil konkursi hõbemärki kanda saavad.

Hindamiskomisjon valis 6. aprillil võitjad piimatoodete, kastmete, valmistoodete, teraviljatoodete ja magustoitude hulgast. Komisjoni kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, ajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed.

„Sel aastal on hindamiskomisjoni töö korraldamine äärmiselt pingeline – koroonaviiruse ohu tõttu oleme vähendanud hindajate ja kohapeal toimetava abimeeskonna inimeste arvu ning kehtestanud hindamisprotsessile ranged ohutusnõuded. Testime kõiki komisjoni liikmeid enne hindamise algust koroonaviiruse suhtes ja jälgime, et ruumis oleks tagatud inimeste hajutatus. Maitsmiste eelsel ja vahepealsel ajal kannavad hindajad maski,“ kirjeldas Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp hindamise korraldust.

Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Konkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv. „Hindamiskomisjon on sel aastal küll väike, kuid tegu on äärmiselt hoolikalt valitud toiduvaldkonna tippekspertidega ning olen kindel, et nende valikut saab usaldada,“ sõnas Potisepp.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 181 Eesti toiduainet ja jooki. Esimesel hindamispäeval oli kõige tihedam konkurents valmistoodete kategoorias, kuhu esitati 16 toodet. „Seoses restoranide ja toitlustusasutuste sulgemisega on eestimaalased hakanud rohkem ostma poe valmistooteid, mille abil kogu pere kiiresti ja maitsvalt kõhu täis saab. Valmistoodete kategooria on viimase aastaga jõudsalt edasi arenenud ja turule on tulnud väga palju põnevaid tooteid, millest paljud väärivad esiletoomist nii oma maitseomaduste kui ka tervislikkuse poolest,“ kommenteeris Potisepp.

7. aprillil tuleb komisjoniliikmetel anda hinnang kalatoodetele, lihatoodetele, puu- ja köögiviljatoodetele ning kondiitritoodetele. Kõige tihedam rebimine käib lihatoodete vahel, kus selgub parim 22 toote hulgast.

Parimaks piimatooteks valiti Farmi maasika-vanilje petimaius, Eesti esimene petil baseeruv väherasvane ja suvine hapendatud piimadessert.

Muude toodete kategoorias võidutsesid sel aastal Balsnacki Ossi pipra ja soolaga seakamarakrõpsud, hea alternatiiv kartulikrõpsudele, sisaldades 70% valku, millest enamiku moodustab üks keha tähtis ehitusvalk kollageen. Ossi seakamarakrõpsud on maitsestatud vaid pipra ja soolaga – lihtsuses peitub võlu.

Valmistoodete kategooria hõbemärgi võitja on Gustavi Cafe Mango Lassi. Tegu on imemaitsva tootega, mis sobib ühtviisi hästi nii hommikusöögiks, desserdiks kui ka vahepalaks. Tippkokk Joel Ostrati käe all valminud retsept toob restorani maitseelamused koju kätte.

Parim kaste on Salvesti ökoloogiline ketšup. Väikeste ja suurte lemmik mahedast toorainest tomatiketšup annab maitset nii lihtsale makaroniroale kui ka keerulisemale lihapraele.

Parim teravilja- ja pagaritoode on Eesti Pagari Kodukandi koorikleib. Tumepruuni koorikuga ja rustikaalse teralise pinnaga koorikleib on valmistatud suhkruta – suhkur on tootes asendatud hoopis tervisliku sigurijuurekiuga.

Parim magustoit on Balbiino mustasõstrasorbett ja vanilli-koorejäätis Be Beautiful. Tegu on külmutatud maiusega, kus särtsakas mustasõstrasorbett on tasakaalustatud laktoosivaba vanilli-koorejäätisega. Lisaks põnevale maitsele teeb toote eriliseks selle koostis: maiuse üks komponent on tervislik ja vitamiinidest pakatav Be Beautifuli supertoidusegu.

Head Uudised GoodNews