1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. TOPTECH EDETABEL I Eesti väärtuslikuim tehnoloogiaettevõte on 7,7 miljardi euro suuruse hinnasildiga Wise
TOPTECH EDETABEL I Eesti väärtuslikuim tehnoloogiaettevõte on 7,7 miljardi euro suuruse hinnasildiga Wise

TOPTECH EDETABEL I Eesti väärtuslikuim tehnoloogiaettevõte on 7,7 miljardi euro suuruse hinnasildiga Wise

Eesti väärtuslikumate tehnoloogiaettevõtete edetabeli TopTech võitis tänavu Wise (väärtus 7,7 miljardit eurot). Teisel kohal oli Bolt (5,2 miljardit eurot) ja kolmandal Veriff (1,3 miljardit eurot). Edetabeli koostajateks olid M&A tehingute nõustaja Prudentia Tallinn ja järelturuinvesteeringutele tehnoloogiaettevõtetesse keskendunud Siena Secondary Fund.

30 ettevõtte väärtus kokku on 20,5 miljardit eurot, langedes siiski aastaga 3%. Tabelisse pääsemiseks oli aga vaja mullusest mõne miljoni võrra suuremat väärtust – 64 miljonit eurot. Pingereas jätkus ka aktiivne verevahetus – kokku oli 5 uut tulijat ning eelmise aasta TOPist jäid 5 ettevõtet tänavu varumeeste pingile. Uued tulijad on kaitsetööstusettevõte Milrem Robotics (140M EUR), küberturvalisuse treeningplatvorm RangeForce (85M EUR), digitaalkriminalistika lahendust pakkuv küberturvalisusettevõte Binalyze (90M EUR), vesinikutehnoloogiat arendav Elcogen (224M EUR) ja krüptoraha kauplemise automatiseerimisprogramm Bitsgap (128M EUR).

„Vaatamata sektori rahastuspeo lõppemisele on kohalik ökosüsteem hea tervise juures. Globaalne rahastuskriis ettevõtete väärtuses veel ei kajastu ning välisfondide huvi Eesti tehnoloogiaettevõtete vastu on jätkuv,“ märkis tabeli koostamise eestvedaja Prudentia Tallinna partner Indrek Uudeküll. „Ehkki viimastel kuudel on nii Eesti kui rahvusvahelises meedias kajastust saanud idusektori aadrilaskmine ning viimase 10 aasta suurim kriis, näitab TopTech 2023 edetabel, et pigem oleme jõudnud vahepealsest rallist tagasi vanasse reaalsusesse. Sealjuures tasub mainida, et mitmed väärikad ettevõtted, näiteks Pipedrive, on pingereast välja jäänud, sest puudusid usaldusväärsed andmed nende tänase väärtuse hindamiseks,“ selgitas ta.

Uudekülli sõnul tehti 2023. aastal Eestis muljetavaldav arv (küll mitte rahalises mõttes) exit’eid ehk asutajate ja algsete investorite väljumisi ettevõtetest osaluse müügi teel. „Rõõmu teeb, et nendest edukatest exit’itest teenitud raha investeeritakse üha enam tagasi kohalikule turule. Mida rohkem suudab kohalik kapital ettevõtteid rahastada üha hilisemates rahastusvoorudes, seda enam jääb sellisest väärtuse kasvust Eestisse ja seda edukam on meie ükssarvikute kasvulava tulevikus,“ kommenteeris ta suundumusi.

TopTechi ühe koostaja Siena Secondary Fundi partner Rando Rannuse sõnul on tänavune edetabel heaks tasakaalustuseks igalt poolt meediast loetavale, et tehnoloogiasektoris on veri tänavatel, inimesi lastakse lahti ja raha pole võimalik kaasata. Samas on tabeli koostamise käigus kogutud andmetest näha, et ettevõtete käibed kasvavad ja see on ka paljudel väärtust kasvatanud. Vundament on tugev ja need, kes on tipus, kasvavad muudkui edasi.

Uue arenguna Eesti tehnoloogiasektoris võib Rando Rannuse sõnul märgata ka üha rohkem M&A tehinguid (ing. mergers and acquisitions, ühinemised ja ülevõtmised). „Eesti idufirmad on juba ammu olnud innovatsiooni, agiilsuse ja murranguliste ideede sünonüümid. Kuid kui need idufirmad küpsevad ja saavutavad teatud mastaabi, seisavad nad otsustava punkti ees: kas säilitada iseseisev kasv või ühendada jõud teise idufirma või suurema üksusega ühinemise ja omandamise kaudu,“ selgitas ta. Aasta 2023 on näidanud Rannuse sõnul selgelt, et Eesti idufirmad ei käsitle ühinemisi ja ülevõtmisi enam pelgalt väljumisstrateegiana, vaid teadlike sammudena kasvu ja innovatsiooni suunas.

  • TopTech edetabel aitab selgemini näha ja mõista Eesti tehnoloogiaettevõtete potentsiaali ning panust kohalikku majandusse. Edetabeli koostamiseks antakse ettevõtete väärtusele võrreldav hinnang konkreetsel ajahetkel ning konkreetse metoodikaga.
Head Uudised GoodNews