1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eestlased müüsid Ukrainasse 20 tuhat autot
Eestlased müüsid Ukrainasse 20 tuhat autot

Eestlased müüsid Ukrainasse 20 tuhat autot

Fotod: RIA.com Marketplaces OÜ

Aastast 2016 muutusid Ukrainas autode tollimise reeglid. Tulemuseks on see, et kümned tuhanded ukrainlased hakkasid otsima kvaliteetseid autosid Euroopas läbi interneti ning nõudlus Euroopa autode järele kasvab iga päev. Üksnes aastal 2017 viisid ukrainlased Baltimaadest enam kui 60 tuhat autot, 20 tuhat nendest osteti Eestist.

Eesti-Ukraina juhtiva automüügi saidi AUTO.RIA.com (Eesti firma RIA.com Marketplaces OÜ toode) juhatuse liikme Nikolai Zlotnitski sõnul hakkasid Ukraina võimud pehmendama autode tollimise reegleid. „Tänu vastuvõetud seadusele Nr 1389–19 vähendati välismaa autode tollimise aktsiisimaksu. Aktsiisimaks arvestatakse individuaalselt iga auto kohta ning kui kõik nõuded on täidetud, siis auto tollimine võib olla mitme tuhande euro võrra odavam,“ ütles ta ja lisas, et nõudeid on vaid kolm: soodustollimine kehtib autodele, mis on toodetud peale 01.01.2016 ja omavad standardit Euro-5; ukrainlane saab tollida soodusskeemi alusel vaid ühe auto aastas; müüa saab autot üksnes aasta pärast ostmist.

„Näiteks: kui ukrainlane soovib osta 2012. aastal toodetud Škoda Octavia enda juures Ukrainas, siis AUTO.RIA.com andmetel peab tal olema arvel vähemalt 11–12 tuhat eurot. Aga Eestis, vastavalt saidi auto24.ee kuulutustele, maksab selline auto 6–7 tuhat eurot. Peale auto äraviimist Ukrainasse ja tollimist läheb auto Euroopast ukrainlasele maksma 8999 eurot, mis tähendab mitme tuhande euro säästmist. Ning selle tulemusena sõitsid juba kümned tuhanded autod Eestist Ukrainasse. Kasumi saavad mõlemad pooled: eestlased müüvad ja teenivad autode müügi pealt, aga ukrainlased saavad häid autosid oma riigis turuhinnast madalama hinnaga. Sest isegi peale kõikide kulude arvestamist auto ostmiseks Eestis, kohale viimiseks, dokumentide vormistamiseks ja Ukrainas registreerimiseks tuleb kulude lõppsumma väiksem,“ ütles Zlotnitski.

Vastavalt statistikale on Eestis 1000 tuhande inimese kohta 514 autot ehk igal teisel inimesel on auto. Ukrainas on sama tuhande inimese kohta autode arv vaid 202. Seda sealjuures, kui Ukraina elanikkond on umbes 45 miljonit, aga Eesti oma 1,3 miljonit. „Ukrainlased pürgivad samasugusele elatustasemele nagu on Baltimaades. Samuti soovivad nad sõita kvaliteetsete Euroopa autodega. Soovijate arv kasvab iga päevaga ja hakkab veelgi kasvama: statistika on selle tõenduseks. Ukraina Riikliku Fiskaalteenistuse andmetel üksnes 2017. aasta jooksul toodi Baltimaadest 64 566 autot, nendest umbes 20 tuhat osteti Eestist. Kui lisada nimekirja ka Poola ja teised ELi riigid, siis Euroopast Ukrainasse toodud autode üldarv eelmise aasta eest on 2 780 000,“ märkis Zlotnitski.

„Kuidas siis müüa autosid Ukrainasse? Esimene variant – avaldada kuulutus auto müügi kohta Eesti populaarseimal saidil auto24.ee, mida vaadatakse erinevatest riikidest kuni 130 tuhat korda päevas. Sealjuures on vaja maksta 20 eurot kuulutuse avaldamise eest. Ent tõenäosus, et ostja Ukrainast näeb just teie kuulutust, on väike. Ning teine variant – avaldada oma pakkumus saidil AUTO.RIA.com, mis on Ukrainas äri ajava Eesti firma RIA.com Marketplaces OÜ toode. Seda saiti, mis on autosaitide TOP-6’s üle maailma, külastatakse iga päev enam kui 1,6 miljonit korda. Enda pakkumuses võib märkida, et auto asub Eestis, jätta oma telefoninumber ja e-posti aadress. Auto müügi kohta oma pakkumuse avaldamine on vaid 1,7 eurot, ent tõenäosus müüa autot kasvab kümneid kordi,“ ütles Zlotnitski.

Autoportaal AUTO.RIA.com on Eesti ettevõttele RIA.com Marketplaces OÜ kuuluv automüügiportaal, mis on spetsialiseerunud Ukraina turule. Ettevõttele kuulub lisaks automüügiportaalile ka Ukraina juhtiv kinnisvaraportaal DOM.RIA.com.

Head Uudised GoodNews