1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Eestlasi motiveeriks elektriautot rohkem ostma madalamad ülalpidamiskulud
Eestlasi motiveeriks elektriautot rohkem ostma madalamad ülalpidamiskulud

Eestlasi motiveeriks elektriautot rohkem ostma madalamad ülalpidamiskulud

Eesti inimestele oleks kõige suuremaks motivaatoriks elektriauto ostmisel madalamad sõiduki ülalpidamise kulud võrreldes tavaautoga, selgus Citadele panga tellitud küsitlusest.

Kui varasematel aastatel märkisid inimesed, et olulisim motivaator on riigi toetusprogrammid, siis viimase aasta jooksul on Eesti inimeste seas toimunud oluline arusaamamuutus. „Kui eelmisel aastal pidas ülalpidamiskulusid oluliseks 33% Eesti inimestest, siis nüüd on see tõusnud 53%-ni,“ ütles SIA Citadele Leasing Eesti filiaali juhataja Rainer Moppel.

Ta selgitas, et ilmselt on inimesed hakanud mõtlema rohkem praktilisemalt ja kaaluvad reaalsemalt elektrilise auto omamist. „Elektriautode valik on ka järjest suurem, konkurents tihedam, järelturg elavam. Erinevad arvutused on näidanud, et elektriauto madalamad kulud hakkavad juba reaalselt tasa tegema sõiduki kallimat ostuhinda ehk siis kokkuvõttes on elektriauto omamine inimestele järjest realistlikum perspektiiv,“ lausus Moppel.

Lätis ja Leedus oli sama protsent vastavalt 41 ja 42. Meie naabreid mõjutaks kõige rohkem endiselt erinevad toetusprogrammid (Eesti, Läti ja Leedu – 51%).

Eesti inimesi eristab naabritest ka soov näha paremini arendatud elektriautode taristut (Eesti – 39%, Läti – 27%, Leedu – 28%) ja edendatud võimalused sõidukit kodus laadida (Eesti – 37%, Läti – 25%, Leedu – 30%).

Vähemal määral paneks inimesi rohkem elektriautosid ostma muud soodustused, nagu tasuta parkimine, maksusoodustused, bussiradadel sõitmine jne. Lisasoodustuste puhul kaaluks elektriauto ostmist põhjalikumalt Eesti inimestest 34%, lätlastest 31% ja Leedu inimestest 43%.

Lähima 10 aasta jooksul kavandab elektriauto ostu 39% eestlastest. Möödunud aastaga võrreldes on see tõusnud 3%. Kokku märkis 54% Eesti inimestest, et uue auto ostmisel kaaluksid nad elektriautot. 39% neist arvas, et teeb seda järgmise 10 aasta jooksul ja 11% hindas, et see juhtub ilmselt alles kümne aasta pärast.

Sarnaselt eelmise aastaga on 16% Eesti inimestest kindlad, et ei osta kunagi elektrilist autot ja jäävad sisepõlemismootoriga mudelite kasutajaks. Lätis on sama number 13% ja Leedus 10%.

Norstat viis küsitluse Baltikumis läbi juulis. Igas riigis küsitleti 1000 inimest vanusevahemikus 18-74.

Head Uudised GoodNews