1. Avaleht
  2. Toode
  3. Ergonoomiline vaip on hea vahend kukkumise ennetamiseks ja turvatunde tagamiseks märjal, libedal põrandal pesuruumides
Ergonoomiline vaip on hea vahend kukkumise ennetamiseks ja turvatunde tagamiseks märjal, libedal põrandal pesuruumides

Ergonoomiline vaip on hea vahend kukkumise ennetamiseks ja turvatunde tagamiseks märjal, libedal põrandal pesuruumides

Ilmselt on igaüks kas kodus või siis ka tööl olles tundnud, et kõval põrandal pikalt püsti seistes kipub selg väsima. Või siis märjas ruumis liiga hoogsalt astudes libastunud. On õnn, kui see lõpeb vaid ehmatusega, sest halvemal juhul võib see päädida õnnetusega. Mida siis teha, et sellist olukorda ei tekiks?

Tööinspektsiooni andmetel on ergonoomika rakendamine töökeskkonnas on vajalik nii tööõnnetuste kui ka tööga seotud haigestumiste ennetamiseks. Ainuüksi 2017. aastal hindas Eesti Töötukassa luu- ja lihaskonna- ning sidekoehaiguste tõttu 1700 inimese töövõime puuduvaks ja 10 942 inimese töövõime osaliseks. Need numbrid saaksid olla oluliselt väiksemad, kui töökohtade ergonoomika kriitilise pilguga üle vaadataks. Kuigi ohutu töökeskkonna loomine on tööandja kohustus, siis puuduste korral kannatab eelkõige töötaja ise.

„Pikalt seismine ja sundasendites olemine on kehale väga kurnav, kuna tekitab lihaspingeid. Ideaalis peaksid inimesed tööpäeva jooksul piisavalt liikuma, et sellist olukorda vältida. Paraku ei ole see alati võimalik ning siis tuleb kasutada abivahendeid. Õiged jalanõud ja ergonoomilised vaibad on seisva töö puhul sama olulised, kui inimese keha järgi sobivaks reguleeritavad toolid istuva töö puhul,“ kommenteerib füsioterapeut Karin Jõgi.

„Põhjamaades on ergonoomilised vaibad väga levinud. Hea meel on näha, et see trend on juurdumas ka siin,“ ütleb Lindströmi müügijuht Gert Neider. „Meie ergonoomilised vaibad on ette nähtud kasutamiseks teeninduslettide taga ja sarnastel kohtadel, kus töötamisega kaasneb palju edasi-tagasi liikumist. Ergonoomiline vaip muudab astumise pehmemaks ja aitab vähendada selja ja liigeste pinget,“ selgitab ekspert.

Iru hooldekodu hooldusjuhi Marika Kadastiku sõnul kasutavad nemad Lindströmi teenuseid enam kui kümme aastat. Alustati tööriietest ja porivaipadest ning tänaseks on juba ligi aasta kasutatud ka ergonoomilisi vaipu. „Testisime esmalt vaipu paar nädalat pesuruumides ning otsus tuli kiirelt – need on meile tõepoolest vajalikud,“ ütleb Kadastik.

„Ergonoomiline vaip on hea vahend kukkumise ennetamiseks ja turvatunde tagamiseks märjal, libedal põrandal pesuruumides. Meie eakad kliendid, kes ise liiguvad või dušitoolilt püsti tõusevad, saavad seda teha ohutult ja mugavalt ning ei vaja selleks enam niipalju kõrvalist tuge,“ selgitab ta.

Teine koht, kus ergonoomilist vaipa kasutame, on köök. „Nõudepesumasinaga töötades on paratamatu, et mingi osa vett läheb siiski maha. Spetsiaalne vaip takistab libisemist ning hoiab töötjate jalad kuivad. Kuna inimesed ei pea seisma otse kivipõrandal, on ka astuda mugavam,“ võtab Kadastik ergonoomiliste vaipade plussid kokku.

Ergonoomiliste vaipade kasutusvõimalused:

  • töökaitse ja turvalisuse tõstmine
  • tööefektiivsuse tõstmine
  • libedustõke pesuruumides
  • letiteeninduse füüsilise koormuse leevendus
  • põrandate vibratsiooni vähendamine tööstustes

Tööinspektsioon soovitab ergonoomilise töökeskkonna loomisel pöörate tähelepanu järgmistele asjadele:

  • kasutage raske töö tegemiseks tehnilisi abivahendeid
  • planeerige ja korraldage töö nii, et oleks võimalik abivahendeid kasutada
  • tagage, et töö tegemiseks oleks piisavalt ruumi, stabiilne tasane aluspind ja korralik valgustus
  • tagage, et ühekülgne ja koormav ning korduv töö vahelduks tööpäeva jooksul muu tööga või puhkepausidega
  • hoolitsege, et töökoht oleks sobivalt kujundatud ja kohandatud konkreetsele töötajale
  • kindlustage, et kõiki töötajaid, ka uusi ja asendustöötajaid, juhendatakse korralikult ja nad läbiksid õigete abivahendite ja töömeetodite kasutamise väljaõppe

Ergonoomilise ja ohutu töökeskkonna kohta saab lisaks lugeda SIIT!

Head Uudised GoodNews