1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Euroopa Liit avalikustas ühisrahastusteenuste osutamist reguleerivad õigusaktid
Euroopa Liit avalikustas ühisrahastusteenuste osutamist reguleerivad õigusaktid

Euroopa Liit avalikustas ühisrahastusteenuste osutamist reguleerivad õigusaktid

Pärast mitmeid aastaid kestnud läbirääkimisi, millesse panustas aktiivselt ka rahandusministeerium koostöös turuosalistega, avalikustati eile Euroopa Liidu teatajas ühisrahastusteenuste osutamist reguleerivad õigusaktid.

„Nende õigusaktide kehtestamine on oluline, arvestades finantstehnoloogia arenguid, vajadust kaitsta veelgi enam investoreid ja ühtlasi ka selleks, et pakkuda rohkem võimalusi väike- ja keskmise suurusega ettevõtete rahastamiseks,“ ütles rahandusministeeriumi finantsturgude poliitika osakonna jurist Paula Etti.

Uus EL regulatsioon annab investoritele vajaliku kaitse, arvestades muuhulgas ka viimastel aastatel ühisrahastuse valdkonnas toime pandud pettuste juhtumeid. Edaspidi saavad ühisrahastusteenuseid osutada vaid vastava tegevusloaga ettevõtjad, kelle üle teostatakse finantsjärelevalvet. Nähakse ette teabe andmise nõuded, mistõttu tõuseb investorite informeerituse tase. Samuti kehtestatakse jaeinvestorite puhul ka nende teadmiste ja finantsvõimekuse testimise nõuded, mis peaksid hoidma ära ülemäärast riskimist. Lisaks peavad ühisrahastusteenuse osutajad tagama, et nende platvormidel pakutavad projektid oleksid asjatundlikud.

Uus regulatsioon tagab ka finantssektoris tegutsevate ettevõtjate vahelise õiglasema konkurentsikeskkonna. See võimaldab meie turuosalistel pakkuda oma teenuseid terves EL-is samade nõuete alusel, mis omakorda võimaldab neil laieneda turgudele, kus siiani on olnud keeruline tegutseda mitmetel erinevatel põhjustel, sealhulgas ka regulatiivse keskkonna erinevuste ja killustatuse tõttu.

Oluline on aga silmas pidada, et vastav EL regulatsioon hakkab kohalduma investeerimis- ja ärilaenupõhistele ühisrahastusmudelitele, kuid mitte tarbimiskrediidi põhistele ühisrahastusmudelitele. Sellega seoses on rahandusministeerium ette valmistamas siseriiklikku eelnõud, millega reguleeritakse edaspidi ka tarbimiskrediidi põhised ühisrahastusmudelid. Vastav eelnõu on kavas avalikustada käesoleva aasta lõpus.

Ühisrahastusteenuse osutajaid puudutav EL määrus 2020/1503 on eesti keeles kättesaadav siin. Eelviidatud määrusega kaasneva direktiivi 2020/1504 eestikeelne tõlge on kättesaadav siin.

Ühisrahastusteenuse osutajaid puudutav EL määrus rakendub 2021. aasta 10. novembril.

Head Uudised GoodNews