1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Fjällräveni üleskutse: korjame täna 2 minutit prügi!
Fjällräveni üleskutse: korjame täna 2 minutit prügi!

Fjällräveni üleskutse: korjame täna 2 minutit prügi!

Rootsi väliriietebrändil Fjällräven tulid välja mereprügist inspireeritud Kånken Arti seljakotid, mille kogutulust 1% suunatakse merede ja ookeanide puhastamisele plastprügist. Tänasel ülemaailmsel ookeanidepäeval kutsub ettevõte inimesi üle Eesti 2-minutistele mereprügitalgutele, et sellele probleemile leevendust tuua.

Kuigi koroona-aastal numbrid mõnevõrra vähenesid, jõuab igal aastal maailmameredesse keskmiselt kümme miljonit tonni eri liiki prügi, millest 80% pärineb maismaalt. Hoia Eesti Merd MTÜ iga-aastase mereprügi seire kohaselt uhub Läänemeri enim kaldale plasti, mis moodustab 65% rannaprügi koguhulgast. Enim sisaldab siinne mereprügi sigaretifiltreid, plastist joogipudeleid ja nende korke, vatipulke, hügieenisidemeid, kilekotte, krõpsudepakendeid, kommipabereid, joogikõrsi, õhupalle, toidupakendeid, joogitopse ja nende plastkaasi ning söögiriistu. Samuti kujutavad endast suurt probleemi hüljatud plastist kalapüügivahendid, mis moodustavad kuni 20% plastprügist.

Tänavuse Kånken Arti seljakottide müügitulu läheb kahele organisatsioonile: Leave No Trace ja The 2 Minute Foundation, kelle eesmärgiks on hoida mered ja ookeanid prügist puhtana. Raha suunatakse heategevusse Fjällräveni programmi Arctic Fox Initiative raames.

Sukeldumisinstruktori, Läänemere puhtuse eest võitleja ja „Meri algab siit“ vabatahtliku Marii Joala sõnul algavad suured muutused meist endist. Marii kutsub 8. juunil veetma 2 minutit päevast, et korjata üles Eesti randadesse, metsadesse või tänavatele maha visatud prügi.

„Valdav osa merekeskkonnas leiduvast prügist on pärit maismaalt. Inimesed aga siiani ei tea, et maha visatud prügi kannavad kanalisatsiooniveed ja tuuled edasi merre ja sinna jõudnud plast ei kao sealt mitte kusagile, vaid laguneb mikro- ja nanoosakesteks, mis jäävad veekeskkonda ringlema ja kujutavad ohtu kogu mereelustikule. Teeme üheskoos head ja võtame tänasel ülemaailmsel ookeanipäeval 2 minutit, et hoida Läänemeri sellistest toksilistest ainetest puhtana,“ ütles Joala.

Fjällräveni vastupidavast G-1000 materjalist, taaskasutatud polüestrist ja orgaanilisest puuvillast valminud tänavused Kånken Arti seljakotid valmisid koostöös Rootsi illustraatori Linn Fritziga, kes võttis kottide disainimisel appi merest leitud plastprügi, moodustades nendest erineva kuju, värvi ja suurusega abstraktseid mustreid. Seljakotid on saadaval kahes toonis: Ocean Surface ja Ocean Deep.

Tegemist on juba kolmanda Kånken Arti kollektsiooniga. Iga tänavuse Kånken Arti seljakotiga Fjällräveni e-poes ja Matkaspordis saavad ostjad kaasa ühe taaskasutatava prügikoti, mida saab pärast kasutamist puhtaks pesta ja uuesti kasutada.

Head Uudised GoodNews