1. Avaleht
  2. Äri
  3. GALERII I Stockmann toob turule uue tootesarja, et vastata suurenenud kodus toiduvalmistamise trendile
GALERII I Stockmann toob turule uue tootesarja, et vastata suurenenud kodus toiduvalmistamise trendile

GALERII I Stockmann toob turule uue tootesarja, et vastata suurenenud kodus toiduvalmistamise trendile

Stockmanni kaubamaja esitles täna esimest uue tootesarja toodet, mis valminud koostöös tippkokk Vladislav Djatšukiga ning mille eesmärk on tuua tipprestoranides kogetud maitsed ka kodukööki. Stockmanni kaubamaja müügidirektori Mairika Juhandi sõnul on kodus toiduvalmistamise trend viimase poole aastaga hoogsalt kasvanud ja seda näitavad ka toiduosakonna müüginumbrid.

“Trend, kus näeme, et ostetakse enam värsket liha ja kala, juurvilju, kastmeid, sai hoogu juurde koos eriolukorraga kevadel,” märgib Stockmanni kaubamaja müügidirektori Mairika Juhandi.

Tema sõnul näitavad toidukaupade müüginumbrid seda, et inimesed on hakanud kodus enam ise toitu valmistama, katsetama uusi maitseid. “Vähem ostetakse konserveeritud ja valmistooteid, rohkem värskeid produkte, erilisemaid tooteid. Näiteks tõusu on teinud erinevate rahvusköökide kastmeid, kohalikud liha- ja kalatooted, aga ka tooraineid, millega ilmselt pole enne aega või oskust olnud kodus katsetada,” märgib Juhandi. Ta nimetab näiteks mereande, trühvliseent, eksootilisemaid puuvilju.

“See on väga positiivne trend ja seetõttu lükkasime käima tootearenduse koostöös restorani Mon Repos peakoka Vladislav Djatšukiga, et pakkuda inimestele välja uusi ideid, mida kodus perele ja sõpradele valmistada,” märgib Juhandi.

Stockmanni oma tootesarja idee on inspireerida valmistama midagi, mis seni on tundunud vaid tipprestoranide pärismaa. “Vladislav on teinud meie toiduosakonna kokkadega koos kaks kuud arendustööd ja valminud on restoranikvaliteedis toode, mida saab kodus vaid loetud minutitega ise lõpuni küpsetada,” märgib Juhandi.

“Me valisime tooraineks Eestis kasvatatud vuti ja valmistasime selle eelküpsetatud tootena – ehk vutifilee musta trühvli täidisega, mida tuleb kodus kümmekond minutit küpsetada ja ongi valmis,” märgib peakokk Vladislav Djatšuk, kes on edukalt Eestit esindanud ka mainekal Bocuse d’Or kokandusvõistlusel.

Djatšuk leiab, et Eesti kohalik tooraine saab aasta aastalt üha enam tähelepanu ning laienevad ka inimeste oskused, kuidas meie ande koduköögis valmistada. Eesti vutt on tema hinnangul üks silmapaistvaim ja põnevaim tooraine, mille populaarsus alles hakkab tuure koguma.

Vutiliha on pärit Eestist, Järveotsa vutifarmist. Selle omaniku Lembit Liivamäe sõnul on vutikasvatusel Eestis pikk ajalugu ja juured, ulatudes 1970ndate aastate lõppu. “Eesti vuti näol on tegemist kõrge kvaliteediga toorainega, mis oli 2020. aasta oktoobris Tallinnas aset leidnud maineka Bocuse d’Or Europe tippkokkade võistlusel pearoa põhitooraineks. Seeläbi on Eesti vutt jõudnud mitmete Euroopa tippkokkade võistlusmenüüdesse ning nõudlus väärt tooraine järgi on juba kasvamas,” märgib farmer.

Vutilihas on rohkesti valku, vähe rasva ning vutiliha valkude koostis sisaldab kõiki olulisi aminohappeid, mida inimkehas iseseisvalt ei toodeta. Samuti leidub vutilihas palju vitamiine ja mineraalaineid, mis mängivad olulist rolli inimkeha ainevahetusprotsessides.

Vladislav Djatšuki sõnul on vuti näol tegemist toitva ja kasuliku kerge lihaga, millest võib ära tunda sarnasusi nii metslinnuliha, kui ka küüliku ja kanaga.
Roa valmistamine on imelihtne: komplekti kuuluvad kaks eelküpsetatud ja maitsestatud, trühvlitäidisega vutifileed ning punase veini kaste. Kodukokale jääb ülesandeks vutifilee kastmega üle pintseldada ja 11 minutiks ahju panna. Samal ajal saab keskenduda meelepärase lisandi valmistamisele.

Toote esitlusüritusel pakuti suupisteid nagu:

Röstitud vutt viigimarja ja musta trühvliga
Kergelt suitsutatud vutimuna musta trühvliga
Hanemaksa patee, mango-sinepi chutney ja brioche sai
Kollase ploomi konfii, besee ja musta trühvli sabayon

Stockmann tänab häid partnereid, kellega koostöös sai tooteesitlus korraldatud:

Eesti vutt on pärit Järveotsa farmist. Kombuchat pakkus Säsi pruulikoda ja vett Evian.

Suupisted valmistas Stockmanni toorainest restoran Mon Repos peakokk Vladislav Djatšuk juhtimisel. Sügisesed lilledekoratsioonid on loonud salongi FleuRRoyale omanik Peter Boeijkens.

Stockmann AS on osa Soome jaekaubanduskontsernist Stockmann Group, mille jaekaubanduse haru Stockmann Retail kõrvale kuuluvad ka moekett Lindex ning kinnisvaradivisjon Stockmann Real Estate. Stockmann on asutatud 1862. aastal Soomes ning tuli Eestisse esmakordselt 1993. aastal. Tallinnas Liivalaia tänaval asuv kaubamaja avati 1996. aasta aprillis, kus sellest ajast alates on esindatud lai valik kvaliteetseid brände nii moe-, ilu-, kodu- kui toidukaupade kategooriatest.

VAATA GALERIID!
Fotod: Ardo Kaljuvee

Head Uudised GoodNews