1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. HEA EESTI ASI: väiketootja toob turule esimese alkoholivaba käsitööõlle
HEA EESTI ASI: väiketootja toob turule esimese alkoholivaba käsitööõlle

HEA EESTI ASI: väiketootja toob turule esimese alkoholivaba käsitööõlle

Selle nädala lõpus jõuab Eestis turule esimene alkoholivaba käsitööõlu, mille tootjaks on Lehe pruulikoda.

Koja uue juhi ja omaniku Tanel Nurmeotsa sõnul on alkoholivaba käsitööõlle näol tegemist nii Euroopas kui ka Ameerikas ja kaugemalgi üha enam leviva trendiga. Tema hinnangul pole keegi teine seni Eestis alkoholivaba õllega välja tulnud ilmselt seetõttu, et taolist jooki on oluliselt keerulisem valmistada ning see nõuab ka omajagu investeeringuid ja oskusi.

Esimese partiina valmis Lehe pruulikojal 1000 liitrit alkoholivaba käsitööõlut “Null”, mis pudeldati edasimüüjatele saatmiseks ning mida saab proovida ka vaadist Uba ja Humala Tap Roomis. “Ka see on Eestis esmakordne, et keegi kraaniga vaadist alkoholivaba käsitööõlut pakub,” märkis Nurmeots paari vaadi kohta, mis nädala lõpus avatakse.

Kuna esialgne huvi mahahõigatud uudistoote osas on olnud äärmiselt positiivne, jagub uut jooki Nurmeotsa hinnangul Eestis müügiks ilmselt vaid üheks nädalaks. “Paneme kohe küpsema ka teise 1000-liitrise partii, mis jõuab turule septembri alguses,” lisas ta. Praeguse tootmisvõimekuse juures jäävadki joogipartiid tema sõnul ka edaspidi korraga 1000 liitri juurde. Lisaks Lehele plaanivad ka pruulikojad Kolk ja Õllenaut alustada järgmisel aastal alkoholivabade käsitööõllede toomist.

Nurmeotsa sõnul liigub alkoholivabade õllede turg maailmas eeskätt nisuõlle baasil tehtud õllede suunas, sest neis on lai B-vitamiinide sisaldus, mida kasutatakse üha enam spordijookide asemel taastumiseks. “Kuna alkoholivaba käsitööõlle kaudu imenduvad erinevad B-grupi vitamiinid kergesti organismi, tuuakse seda välismaal üha rohkem ka spordiüritustele ja tõenäoliselt on see peagi asendamas mitmeid teisi isotoonilisi spordijooke,” märkis Nurmeots.

Lehe pruulikoda on ka varem katsetanud madala alkoholisisaldusega käsitööjookide tootmist, kui tõi kaks aastat tagasi turule õlle nimega “Kas te olete täna õhtul vaba?”, mille alkoholisisaldus oli 0,5%. Päris õigeks alkoholivabaks õlleks seda aga siiski nimetada veel ei saanud, kuna tehnoloogia ei võimaldanud toona toota stabiilselt alla 0,5-protsendilise alkoholisaldusega jooki.

Kuigi alkoholivaba käsitööõlu jõuab Eesti turule alles praegu, siis juba eelmisel aastal jõudis Eesti turule esimene alkoholivaba käsitöösiider Mull°, mille valmistajaks on City Cider. Mamm & Frukti valikust leiab täiskasvanutele suunatud ingveri-karastusjoogi, mis on sobilik just alkoholivaba õlle alternatiiviks.

Lehe, Kolk, Õllenaut, Mamm & Frukt ja City Cider kuuluvad Eesti Väikepruulijate Liitu, mis on loodud 2013. aastal eesmärgiga arendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ja traditsioone ning edasi viia Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.

Head Uudised GoodNews