1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. HEA MAITSE JA SELGEM PEA I Põhjala pruulikoda tegi Eesti müüduima käsitööõlle alkoholivabaks
HEA MAITSE JA SELGEM PEA I Põhjala pruulikoda tegi Eesti müüduima käsitööõlle alkoholivabaks

HEA MAITSE JA SELGEM PEA I Põhjala pruulikoda tegi Eesti müüduima käsitööõlle alkoholivabaks

Põhjala pruulikoda tuli välja enda esimese alkoholivaba õllega Virmalised 0 [virmalised null], mis on Eesti müüduima käsitööõlle Virmalised alkoholivaba versioon. Uus õlu jõuab müügile esmalt koduturul, kuid Eesti oma “superfoodi” – kuusevõrsetega pruulitud alkovaba õlle vastu on juba huvi ka välisturgudel.

Põhjala ühe asutaja ja tegevjuhi Enn Pareli sõnul on alkoholivaba õlle turuletoomine Põhjala 2019.-2020. aasta suurim tootearendusprojekt. “On näha, et huvi alkoholivaba õlle vastu on kasvav. Inimesed on teadlikud selle plussidest – kes soovib madalamat kalorsust, kes selgemat pead või kiiret vedelikuvarude taastamist pärast sportimist. Alkoholivabad õlled on turul selge trend ja usume, et alkoholivaba joogi eelistajad väärivad hea maitsega käsitööõlut. Nii otsustasimegi võtta alkoholivaba õlle aluseks Eesti kõige populaarsema käsitööõlle Virmalised,” rääkis Parel.

Alkoholivaba õlle Virmalised 0 pruulimiseks kasutatakse kuusevõrseid, mida korjatakse Eesti loodusest. “Oleme kuusevõrseid ka varem õllede pruulimisel kasutanud, meil on lausa eraldi seeria õlledest, mille tootmisel kasutatakse rahvameditsiinist või Eesti köögist tuntud metsaande. Kuna alkoholivaba õlle puhul on sageli probleem maitsenappus, siis otsustasimegi selle lahendada kuusevõrsetega, mis annavad joogile värske tsitruselise-vaiguse maitse,” kirjeldas Parel. Varem on Põhjala kasutanud pruulimisel ka näiteks pihlakamarju, kadakaoksi ja -marju, männiokkaid, kasesiirupit ja -tohtu, kanarbikuõisi ja -mett, pohli, mustikaid ja puravikke. “Eesti mets mõjutab paljuski meie õllesid, nii nagu kogu Eesti kultuuri ja toitu.”

Põhjala peapruulmeistri Chris Pilkingtoni sõnul on alkoholivaba õlle pruulimisel kasutusele tavapärasest erinev tehnoloogia. “Tavaliselt võetakse õllest masinate abil alkohol välja ja selle käigus õlu kaotab maitseomadusi. Meie pruulime väiksema koguse käärivate suhkrutega, et alkoholi ei tekiks, ning ei pastöriseeri õlut. Selline meetod nõuab ülitäpset retsepti jälgimist, eksimisruumi ei ole, kuid maitse tuleb see-eest naturaalsem ja rikkalikum,” lubas Pilkington.

Uut Virmalised 0 alkoholivaba õlut müüakse juba Eesti kaubanduskettides ja toode läheb peagi ka eksporditurgudele. “Kriisi ajal kukkusid eksporditurud küll ära, aga tasapisi hakkab olukord parenema. Eesti metsaandide kasutamine on toonud Põhjalale aga kogu maailma suusi sõpru juurde,” rääkis Parel. Põhjala ekspordib 70% oma toodangust ligi 40 välisturule.

Head Uudised GoodNews