1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Hiinlased hakkavad järgmisest aastast tootma tuhandeid Eleoni tuulikuid
Hiinlased hakkavad järgmisest aastast tootma tuhandeid Eleoni tuulikuid

Hiinlased hakkavad järgmisest aastast tootma tuhandeid Eleoni tuulikuid

Hiina rasketööstusgigant Chinese State Shipbuilding Corporation (CSSC) hakkab alates järgmise aasta viimasest kvartalist tootma tuhandeid Eleoni tuulikuid. Ühtlasi töötab Eesti tuuletehnoloogia arendaja Eleon välja uued, 5 ‒ 6 megavatised tuulikud.

Sel nädalal sai allkirjad alla juba teine Eleoni ja CSSC vaheline leping, mis on jätkuks kevadel allkirjastatud strateegilisele koostöö ja ühisettevõtte loomise aluslepingule. Sel korral pandi paika Eleoni uue tuulikutüübi tehnilised parameetrid, arendusprotsess ning testtuuliku tootmise, sertifitseerimise ja finantseerimise põhimõtted ja ajakava.

Eleoni juhatuse esimehe Oleg Sõnajala sõnul on tegemist suure sammuga, millega viiakse Eleoni tehnoloogia uuele tasemele. “Põhiline on see, et see tuulik on võimeline elektrit tootma ilma taastuvenergia toetusteta. See, et Eleonil on tuuleenergeetika muutumiseks patenteeritud läbimurdeline tehnoloogia, on olnud teada juba aastaid. Paraku on selle potentsiaali Eestis realiseerumist seni kõikvõimalike meetoditega pidurdatud. Ettevõtjate ja innovaatoritena oleme me sellest kõigest lõppkokkuvõttes ainult võitnud, sest Hiina riigi toest suuremat annab otsida,” rääkis Sõnajalg.

Eleoni järgmise põlvkonna tuulikute võimsus hakkab olema 5 – 6 megavatti, tiiviku läbimõõt 156 – 175 m ja torni kõrgus 135 – 175 meetrit. Ehkki uue põlvkonna tuulikud jõuavad turule alles järgmise aasta neljandas kvartalis, on seda Hiinas juba üle 1000 eksemplari ette müüdud. Kolm kuud tagasi avalikustatud Eleoni ja CSSC vahelise strateegilise partnerluse teates viidatud tuulikute tehase ehitus on tänaseks juba käimas.

Kommenteerides läbirääkimiste pidamisi hiinlastega koroonaaja ja reisipiirangute tingimustes, ütles Sõnajalg, et lihtne pole olnud. “Koroona tõttu pole meil olnud ühtegi võimalust silmast-silma kohtumiseks – kõik läbirääkimised on toimunud kas e-posti või videosilla vahendusel. Ka paberil lepingud ja allkirjad liikusid lihtsalt kulleritega edasi-tagasi ning pidulikust allkirjastamisest, mida kevadel lootsime, tuli loobuda,” rääkis ta.

Eleoni juhi sõnul on CSSC huvi selge märk ühelt poolt Eleoni tehnoloogia unikaalsusest ja teiselt poolt turu ootusest sellise tehnoloogia järele. “Ei ole lihtne pidada videosilla kaudu läbirääkimisi ja jõuda sellistele kokkulepetele ettevõttega teises ajavööndis, kultuuri- ja majandusruumis, ettevõttega, kus töötab üle 310 000 töötaja,” ütles ta.

Eleoni tuulikute arendamisse on alates 2007. aastast olnud kaasatud teadlastest koosnev Saksa inseneribüroo Windrad Engineering eesotsas Rostocki ülikooli tuuleenergeetika teaduskonna professori Dr. Uwe Ritscheliga. „Arvestades Eleoni tehnoloogia unikaalust, tehnilisi eeliseid ja efektiivsust, pole kahtluste, et see toode hakkab konkurentsi pakkuma kõigile senistele tehnoloogiatele ja kõigile tänastele tuulikutootjatele,“ kommenteeris Ritschel Eleoni läbimurret Hiinas.

Eleon AS on 2007. aastal asutatud Eesti ettevõte, mis on välja arendanud ja toodab multimegavatt-klassi elektrituulikuid. Eleon on väljatöötanud ja patenteerinud maailma kõige unikaalsema otseveoga tuulikutehnoloogia, millel on konkurentsitult suured eelised nii maismaa- kui ka meretuuleparkide ehitamiseks. Kuna Eleoni tehnoloogia on ka kõige väiksema kaalu- ja võimsusesuhtega ehk kõige kergem, on tehnoloogial olulised konkurentsieelised ujuva meretuuletehnoloogia valdkonnas. Ühisettevõtte realiseerimise võtmesõnadeks on Eleoni tehnoloogia unikaalsus ning CSSC tootmisvõimekus ja oluline turupositsioon.

Head Uudised GoodNews