1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Hruštšovkade remonditoetust sooviti Järvamaalt Saaremaani
Hruštšovkade remonditoetust sooviti Järvamaalt Saaremaani

Hruštšovkade remonditoetust sooviti Järvamaalt Saaremaani

37 korteriühistut mitmelt poolt Eestist esitasid Kredexile taotluse tüüpprojektide järgi ehitatud kuni viiekorruseliste korterelamute rekonstrueerimiseks tavapärasest tõhusamal moel.

Taotlustest 16 esitati Tallinnast ja Harjumaalt, üheksa Tartust ja Tartumaalt, kuus Pärnumaalt, kaks Raplamaalt ning Lääne-Virumaalt, Viljandimaalt, Järvamaalt ja Saaremaalt igaühest üks. Laekunud taotluste kogusumma on 20,2 miljonit eurot. Kokku jagab Kredex uut moodi rekonstrueerimiseks ligi 17 miljonit eurot. Maksimaalne toetus on 50% tööde maksumusest või kuni üks miljon eurot.

“Väga rõõmustav on näha, et uudsel moel korterelamu rekonstrueerimisest on huvitatud aktiivsed ühistud üle Eesti, seda nii suuremates kui ka väiksemates linnades. Oleme selle pilootprojektiga saanud palju tähelepanu kogu Euroopas. Eestist on saanud omamoodi vanade hoonete rekonstrueerimise innovatsioonikeskus. Teised riigid ootavad pingsalt projekti tulemusi,“ lausus Kredexi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu.

Tehaselise rekonstrueerimise toetusmeetme puhul võtab Kredex oluliselt suurema rolli ja vastutuse, hoolitsedes kogu asjaajamise eest ning otsib nii tööde kavandaja kui ka elluviija. Järgmise sammuna koostatakse koostöös toetust saavate korteriühistutega rekonstrueerimise lähteülesanded, mille alusel pakuvad meetmes osalevad ettevõtete konsortsiumid (projekteerija, soojustuselementide tootmise majatehas, ehituse peatöövõtja) hoonete rekonstrueerimise maksumused ja selgub iga hoone projekteerimis-ehitustöövõtja. Need töövõtjad selguvad sügiseks, misjärel alustatakse projekteerimisega. Rekonstrueerimistööd toimuvad põhiliselt aastal 2022.

Toetust sai taotleda järgmiste tüüpprojektide järgi ehitatud korterelamute renoveerimiseks: “hruštšovka” (tüüpprojekt 1-317), “Mustamäe paneelelamu” (1-464), “Õismäe ja Lasnamäe paneelelamu” (111-121) ja “Annelinna paneelelamu” (111-133).

Head Uudised GoodNews