1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Idufirmade konkursi Eesti võitja on Zubax Robotics
Idufirmade konkursi Eesti võitja on Zubax Robotics

Idufirmade konkursi Eesti võitja on Zubax Robotics

Fotod: Andres Raudjalg

InnoEnergy konkursi PowerUp! Eesti finaalis valis žürii parimaks roheenergia idufirmaks Zubax Roboticsi, kelle välja töötatud elektrimootori kontrollerid võimaldavad oluliselt tõsta kosmosetööstuse energiatõhusust.

Lisaks finaali võitjale anti välja ka eriauhinnad. Võimaluse osaleda Tehnopoli Sturtup Inkubaatori 6-kuulises inkubatsioonis võitis idufirma SmartVent, kes on välja töötanud nutika hoonehaldustarkvara. Publiku lemmiku tiitli ja pääsmed Latitude59 konverentsile sai PRO-1 NANOSolutions, kelle uuenduslik nanotehnoloogiline lahendus aitab puhastada reostunud vett.

Zubax Roboticsi looja Pavel Kirienko sõnas: „Me ei ole varem ühelgi konkursil osalenud ja seetõttu tuli PowerUp! Eesti vooru võit mõnevõrra üllatusena, aga on meie meeskonnale väga oluline ja kasulik kogemus.“ Kirienko on tänulik, et žürii nägi nende tehnoloogias potentsiaali, kuigi usub, et esinemisoskusi peab enne rahvusvahelist lõppvõistlust veelgi lihvima.

„Rohetehnoloogia valdkonna lahendused on väga paljuski insenerteadmiste põhised. Olgu selleks energia säästmine või alternatiivsete energiaallikate kasutuselevõtt, arvutused peavad paika pidama, et asi usutavalt kõlaks. Parimaks valitud Zubax Roboticsi puhul oli meeskonna inseneri kompetents muljetavaldav ning nende esimene toode näitab, et turul on selle järgi nõudlus. Ettevõte vaatab ka tulevikku, kus näeb, et elektrimootorite kasutust on tarvis paljudes valdkondades optimeerida,“ rääkis žürii liige Martin Goroško.

Tehnopoli eriauhinna pälvinud idufirma SmartVent kohta lisas Goroško, et ventilatsioonisüsteeme on püütud innoveerida juba viimased 15 aastat. „SmartVent on üks esimesi ettevõtteid siin regioonis, kes ei taha teha nutikat riistvara, vaid paneb rõhku tarkvarale, mis seadmeid juhib. See on uudne lähenemine ning kui sellele lisada tark masinõppe süsteem, võib tegu olla äärmiselt kiiresti eskaleeruva äriga,“ lisas ta.

Eesti finaalile eelnes põhjalik ettevalmistus: töötubasid korraldasid kogenud ärimentorid Pirko Konsa ja Mike Bradshaw. Osalejatel oli võimalik oma ärimudelit proovile panna ja lihvida esinemisoskusi.

Kokku osales Eesti finaalis 10 parimat idufirmat.

Eesti finaali žüriisse kuulusid Innoenergy äriarendusjuht Maciej Majchrowicz, United Angels VC kaasasutaja Riivo Anton, Startup Inkubaatori juht Teaduspargis Tehnopol Martin Goroško, EstBAN’i tegevjuht Heidi Kakko, Change Ventors’i äriingel Yrjö Ojasaar.

Sel aastal juba neljandat korda toimuvale rahvusvahelisele rohetehnoloogia sektori konkursile esitasid idee 299 idufirmat 24st Kesk- ja Ida-Euroopa riigist. Finaalide võitjad pääsevad edasi 19. juunil Prahas toimuvale lõppvõistlusele.

Rahvusvahelise lõppvõistluse võitja auhind on 30 000 eurot ja võimalus osaleda InnoEnergy Highway® kiirendis, mis aitab värsketel idufirmadel turule jõuda ning toetab neid kuni 150 000 euro suuruse investeeringuga.

Head Uudised GoodNews