1. Avaleht
  2. Äri
  3. IuteCredit: järelmaksud on taastumas pandeemiaeelsele tasemele
IuteCredit: järelmaksud on taastumas pandeemiaeelsele tasemele

IuteCredit: järelmaksud on taastumas pandeemiaeelsele tasemele

Eesti päritolu rahvusvahelise finantstehnoloogia ettevõtte IuteCrediti 9 kuu käive kasvas 26% 42,3 miljoni euroni ning EBITDA (intressi-, maksude-, ja kulumieelne kasum) 11% 15,7 miljoni euroni. 9 kuu puhaskasum on 3,8 miljonit eurot.

Balkanimaades tegutseva ettevõtte laenuportfell asus taas kasvule, ulatudes 96 miljoni euroni.

IuteCredit Europe juhi Tarmo Silla sõnul tegi ettevõte 3. kvartalis tugeva tulemuse. “Prognoosisime esimese poolaasta aruandes, et 3. kvartalis hakkame taas kasvama ja nii ka läks – teenisime raha. Andsime välja enam kui 30 miljonit eurot laene, mis näitab, et järelmaksulaenuäri on peaaegu täielikult taastunud pandeemiaeelsele tasemele,” rääkis Sild, lisades, et ettevõte on siiski ettevaatlikum laenupakkumiste osas ja ka kliendid on ettevaatlikumad laenu võtmisel.

Sild kinnitas, et märtsis ja aprillis pandeemia majandusliku mõju ootuses tehtud otsused on end ära tasunud. “Keskendusime sissetulevatele rahavoogudele. Õppisime, kuidas kliendid käituvad ülimalt halbadel aegadel. Arendasime edasi strateegilist tehnoloogiat, et säilitada oma hoog ja eeldused edasiseks kasvuks.”

IuteCredit alustas oktoobris Moldovas uute finantstehnoloogiliste lahenduste lansseerimisega. “Tulime Moldovas välja MyIute mobiiliäpiga ning kohe tulevad välja meie uued, kaardita sularahaautomaadid, kust saab raha võtta välja ühekordse mobiiliparooliga. Uued arendused võimaldavad meil pakkuda uusi teenuseid ja kasvatavad tulusid,” rääkis Sild.

Sild on rahul klientide tagasimaksekäitumisega. “Iganädalane klientide maksesoorituse indeks näeb alates juuni keskpaigast taas välja nagu terve sportlase kardiogramm. Hirmu ajal tuli raha piisavalt sisse, et suutsime juuni lõpuks saavutada eesmärgi muuta 12% kontserni bilansist rahaks ja muuks likviidseks varaks. Kolmandas kvartalis hakkasime raha mugavusasendist tagasi tootvale tööle suunama – see tähendab toimivasse laenuportfelli,” rääkis Sild. IuteCrediti intressikandvad kohustused langesid madalaimale tasemele pärast IuteCrediti võlakirjade emissiooni Frankfurdi börsil 2019. aasta augustis.

Isegi võimaliku „teise laine” valguses on Sild veendunud, et laenukahjumite katteks moodustatud eraldised on piisavad võimalike majanduslanguste ja sellest tulenevalt klientide maksevõime muutuse jaoks. “Pandeemiat pole veel suudetud ohjeldada. Oma koduriikides me ei eelda, et sotsiaalne elu pannakse selliselt lukku nagu kevadel. Aga positiivsete testide arv kasvab taas ja nakatumise määr on Balkani riikides Euroopa üks kõrgemaid. Peame kõige tõenäolisemaks stsenaariumiks järelmaksu nõudluse järkjärgulist kasvu, kuni jõuame tagasi pandeemiaeelsele tasemele,” lisas Sild.

“Eeldame, et aasta lõpuks ületab kontserni koguvara 2019. aasta 106 miljoni euro taseme. 2020. aasta kogutulu ja puhaskasum peaksid vaatamata keerukatele turutingimustele jõudma peaaegu 2019. aasta tasemeni, vastavalt 50 miljoni euroni ja 7 miljoni euroni,“ on Sild optimistlik.

IuteCredit on Eestist pärit rahvusvahelisel turul tegutsev finantstehnoloogia ettevõte. Ettevõte tegutseb Moldovas, Albaanias, Põhja-Makedoonias, Bulgaarias ning Bosnias ja Hertsegoviinas. IuteCredit pakub peamiselt järelmakse ja väikelaene, mille tagasimakse tähtaeg on 1-36 kuud ning autolaene, mille tähtaeg on 60 kuud. IuteCrediti koostööpartnerite hulka kuuluvad muuhulgas riiklikud postiasutused, rahvusvahelised teleoperaatorid Orange, VodaFone, Deutsche Telekom, Mastercard, suurimad elektroonikakaubamajad jt. 40 töötajaga emaettevõtte peakorter asub Tallinnas. IuteCrediti võlakirjad on noteeritud Frankfurdi börsi põhinimekirjas.

Auditeerimata 2020. aasta üheksa kuu tulemused leiab siit.

Head Uudised GoodNews