1. Avaleht
  2. Toode
  3. JÄLLE ÜKS SAMM PAREMUSE POOLE! IKEA lõpetas ühekordsete plasttoodete müümise
JÄLLE ÜKS SAMM PAREMUSE POOLE! IKEA lõpetas ühekordsete plasttoodete müümise

JÄLLE ÜKS SAMM PAREMUSE POOLE! IKEA lõpetas ühekordsete plasttoodete müümise

Alates jaanuari algusest lõpetas IKEA ühekordsete plasttoodete – nii plastkõrte, -nõude kui ka kilekottide – müümise. Selle asemel pakutakse tarbijale jätkusuutlikumaid tooteid, nagu bambus- ja paberkõrred. Samm võeti ette eesmärgiga säästa loodust ja vähendada plastjäätmeid.

2018. aasta juunis teatas IKEA, et alates 2020. aasta jaanuarist eemaldatakse valikust kõik ühekordsed plasttooted üle kogu maailma. Sinna hulka kuuluvad nii kõrred, taldrikud, topsid, külmutuskotid kui ka prügikotid jms. Nende asemel pakub IKEA mitmel juhul jätkusuutlikumaid alternatiive, kuid esialgu kaovad mõned seesugused tooted valikust hoopiski.

“IKEA eesmärk on inimesi ja planeeti positiivselt mõjutada. Oleme teel igas aspektis ringlusel põhineva ärimudeli poole, alates tootearendusest, algmaterjalidest, tarneahelast ja logistikast kuni poodide ja väljastuspunktideni välja. Olles pühendunud eesmärgile, kaotada ühekordsed plasttooted täielikult käibelt, lõpetab IKEA nende müümise alates 2020. aasta jaanuarist. Praeguse seisuga ei ole meil pakkuda alternatiive kõikidele tootetüüpidele, kuid püüame pidevalt leida uusi ja paremaid lahendusi. Oleme asendanud joogikõrred paberist kõrtega, ent praegu veel ei ole me leidnud jätkusuutlikku ja taskukohast alternatiivi näiteks prügikottidele,“ lausus IKEA Tallinna väljastuspunkti juhataja Aleksejs Mihailovs.

IKEA on võtnud eesmärgiks aastaks 2030 kasutada vaid taastuvaid või ümbertöödeldud materjale ja asendada 2020. aasta lõpuks kogu kasutatav polüester ümbertöödeldud polüestriga. IKEA eesmärk pole vaid jätkusuutliku tootmise tagamine, vaid ka tervislikum ja jätkusuutlikum kodune elu, seda taskukohase hinnaga. Seetõttu leiavad külastajad IKEA valikust sadu tooteid, mis aitavad säästa vett, energiat, sortida jäätmeid ning vähendada saastet kodudes.

Head Uudised GoodNews