1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Juhtimisekspert annab nõu: kuidas ettevõttes edasiminek tekitada?
Juhtimisekspert annab nõu: kuidas ettevõttes edasiminek tekitada?

Juhtimisekspert annab nõu: kuidas ettevõttes edasiminek tekitada?

“Edasiminek nõuab alati muutusi. See on fakt. Enamik juhte ihkab tekitada edasiminekut. See on üks neid asju, mille nimel nad elavad,” tõdeb USA tuntud juhtimisekspert John C. Maxwell, kes esineb 29. jaanuaril toimuval iga-aastasel ettevõtlikele inimestele suunatud LIVE2LEAD: Estonia konverentsil, mis tänavu toimub livestream’is. Oma raamatus “Juhtimise viis taset” kirjutab Maxwell, et esimesel tasandil kinnitatakse sinu kui juhi positsioon, teisel tasemel oled sa rajanud tugevad suhted oma meeskonnaliikmetega.

Enamik juhte ihkab tekitada edasiminekut. See on üks neid asju, mille nimel nad elavad.

Aga alles siis, kui juhid jõuavad kolmandale tasemele, on neil tegelikult võimalus muutusi alustada. Miks nii? Maxwelli sõnul on alles siis sul piisavalt usaldusväärsust ja hoogu muudatuste alustamiseks. Muudatusi on väga raske teha siis, kui organisatsioon seisab paigal. Aita see ükskõik millises suunas liikuma ja sul on kergem teha muudatusi, et panna see liikuma õiges suunas. Hoog annab muudatuse tegemiseks vajaliku energia.

Muudatusi on väga raske teha siis, kui organisatsioon seisab paigal.

Ole nõus ja valmis muutusi läbi viima

Muudatuste tegemine organisatsioonis on Maxwelli sõnul alati juhtimise küsimus. Positiivsete muudatuste tekitamiseks on vaja juhti. Ja parim viis muutuste läbiviijana alustamiseks on sama, mis suhet rajada püüdes. Vaja on leida mingi ühine pind. Igal juhil, kes tahab muudatusi teha, on kiusatus lihtsalt erinevustele osutada ning püüda teisi veenda, miks on vaja muudatusi. Aga selline lähenemine toimib Maxwelli sõnul harva. Selle asemel tuleks keskenduda sarnasustele.

Positiivsete muudatuste tekitamiseks on vaja juhti.

Alustuseks otsi ühist pinda järgmistest valdkondadest:

  • Visioon: kui visioon on sarnane, siis võib olla kindel, et inimesed hoiavad kokku, neil on ühesugune arusaamine. Kui nende visioon on sarnane sinu omaga, te kõik näete seda selgesti ja kõigil on tugev soov näha selle teostumist, siis tõenäoliselt suudate hästi koos töötada.
  • Väärtused: on raske reisida koos teistega pikka aega, kui teie väärtused ei ole ühesugused. Tee selgeks, mille eest teised seisavad, ja püüa puutepunkte seal, kus teil on ühised mõõdupuud.
  • Suhted: suurepärastes meeskondades on inimesed üksteisele samapühendunud nagu visioonile. Kui oled teisel tasemel oma töö ära teinud, siis peaks teil ühine pind juba olemas olema.
  • Suhtumine: kui tahad inimesed positiivse muutuse nimel koos tegutsema panna, peab nende suhtumine olema püsivalt positiivne. Kui mitte, siis on oodata pahandusi.
  • Kommunikatsioon: selleks, et muutused toimuksid, peab kommunikatsioon olema avatud, aus ja pidev. Kui inimesed on teadmatuses, hakkavad nad tegema oletusi selle kohta, mis toimub. Ja sageli on nende oletused valed. Teavita inimesi, et kõik oleksid samal lainel.

“Kui suudad leida või luua ühise pinna neis viies valdkonnas, siis saad minna edasi ja alustada muudatusi. See ei tähenda, et muudatuste läbiviimine oleks tingimata kerge. Aga ma olen kindel, et kui sa neis viies valdkonnas võidukas ei ole, osutub muudatuste tegemine väga raskeks,” tõdeb Maxwell.

Head Uudised GoodNews