1. Avaleht
  2. Äri
  3. Kersti Kaljulaid modereerib uue investeerimisfondi diskussiooni
Kersti Kaljulaid modereerib uue investeerimisfondi diskussiooni

Kersti Kaljulaid modereerib uue investeerimisfondi diskussiooni

29. aprillil tutvustatakse Eesti ettevõtetele uut rahvusvahelist fondi, mis investeerib transpordi-, energia- ja digitaristu arendamisse. Kolme mere algatuse investeerimisfondi toel saavad ettevõtjad kasvatada eksporti ja äri Ida- ja Kesk-Euroopa riikides.

Kuidas muudab Kolme mere algatus Ida- ja Kesk-Euroopat? Millistel põhimõtetel toimib Kolme mere algatuse investeerimisfond, mis on poliitiliselt toetatud, kuid oma otsustes vaba? Kuidas sai fondist investeeringu Eesti ettevõte, mis rajab Baltikumi suurimat andmekeskust? Millised on olulisemad arengud ja investeerimisvajadused Balti riikide energia- ja transpordisektoris? Kas avaliku ja erasektori raha kombineerimine piiriüleste taristuinvesteeringute tegemisel on meie tulevik? Need küsimused on fookuses virtuaalsündmusel „Invest in Three Seas“.

Tasuta virtuaalseminari lõpetab Eesti presidendi Kersti Kaljulaiu modereeritav paneeldiskussioon avaliku ja erasektori raha kombineerimisest taristuinvesteeringutes, milles osalevad Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipanga (EBRD) asepresident Pierre Heilbronn, Põhjamaade investeerimispanga president André Küüsvek, Euroopa Investeerimispanga Läänemere ja Põhja-Euroopa operatsioonide juht Sandrine Croset ning Poola Riikliku Arengupanga president ja Kolme mere investeerimisfondi nõukogu juht Beata Daszyńska-Muzyczka.

Esimese investeeringu tegi fond Poolas, omandades transpordiettevõtte Cargounit. Esimese Eestisse tulnud investeeringuga panustatakse Baltikumi suurima, turvalisima ja moodsaima andmekeskuse loomisesse Tallinna külje alla. Andmekeskust arendab Eesti ettevõte Greenergy Data Centers, mis plaanib Eestist alustades rajada energiatõhusate ja rohelahendustega andmekeskustevõrgu üle Ida- ja Kesk-Euroopa.

Greenergy Data Centersi asutaja ja juhi Üllar Jaaksoo sõnul tasub ettevõtjal oma ärivisiooni ellu viimiseks valida võimalusel kohe piisava suurusega, sama sihtturuga ja sarnaste eesmärkidega investor. „Kolme mere algatuse investeerimisfondi ja selle investeerimisnõustaja Amber Infrastructure’i tugevusteks on põhjalikud teadmised transpordi-, energia- ja digisektorist ning asjatundlik Kesk- ja Ida-Euroopa äripiirkonna mõistmine. Lisaks finantsvahenditele saab fondist argumenteeritud tagasisidet äriplaanile ja oskusteavet plaanide teostamisel,“ kirjeldas Jaaksoo tõhusat koostööd.

Kolme mere algatuse investeerimisfond on kasvanud välja Kolme mere algatusest, 12 Kesk- ja Ida-Euroopa riigi koostööplatvormist, mis edendab energia-, transpordi- ja digisektorite taristu arendamist. Fond on algatuse üks olulisem praktiline väljund, kuhu on tänaseks investeerinud üheksa riiki, sealhulgas Eesti ja ka esimene erainvestor. Fondimaht on hetkel hinnanguliselt 1,2 miljardit eurot, kuid sellel on potentsiaali kasvada 5 miljardini.

Head Uudised GoodNews