1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Kohtusid noortele keskenduvad Rootsi ja Balti koostööfondid
Kohtusid noortele keskenduvad Rootsi ja Balti koostööfondid

Kohtusid noortele keskenduvad Rootsi ja Balti koostööfondid

Eesti suursaatkonnas Stockholmis toimus Rootsi ja Balti riikide kahepoolsete koostööfondide esimene kohtumine, mis tõi kokku Rootsi-Eesti, Rootsi-Läti ja Rootsi-Leedu koostööfondide juhatuseliikmed.

Kohtumise avas Eesti suursaadikuks Rootsis määratud Margus Kolga, kes avaldas tänu Rootsi valitsusele fondide ellukutsumise eest. „See on uus etapp meie riikide koostöös ja toetab uute algatuste loomist. Põhirõhk on noortel ja peamised valdkonnad on ühiskondlikud teemad, kultuur ja majandus. Samuti aitab fond kaasa eesti keele ja kultuuri arendamisele Rootsis ja vastupidi,“ sõnas Kolga.

Fondide loomise idee kuulutas 2018. aasta mais Stockholmis toimunud Balti päeva raames välja Rootsi toonane välisminister Margot Wallström. Tegemist on Rootsi valitsuse kingitusega kolme Balti riigi iseseisvuse 100. juubeliaasta puhul. Kahepoolne Rootsi-Eesti koostööfond loodi Rootsi valitsuse otsusega mullu detsembris ja Rootsi riik paigutas sellesse 10 miljonit Rootsi krooni (veidi alla 1 miljoni euro). Võimalus fondi panustada on ka Eesti riigil, samuti ettevõtetel ja üksikisikutel. Projektide rahastamiseks kasutatakse investeeritud algkapitalist tekkivat tulu ja lisanduvaid panuseid. Fondi tegevus peaks täielikult käivituma 2020. aasta jooksul.

Eestist on koostööfondi juhatuse liikmed Hendrik Voll, Jaan Manitski, Kristi Liiva ja Maris Lauri. Rootsist osalevad endine rahandusminister Pär Nuder, kultuurinõukogu juht Heli Hirsch, Oriflame’i tegevjuht Magnus Brännström ja Lulea tehnikaülikooli nõukogu liige Elisabeth Nilsson.

Head Uudised GoodNews