1. Avaleht
  2. Äri
  3. Kuidas kolme lapse emast ja vanaemast Jane Bitterist sai investor ja kuidas sinagi saaksid sellega hakkama
Kuidas kolme lapse emast ja vanaemast Jane Bitterist sai investor ja kuidas sinagi saaksid sellega hakkama

Kuidas kolme lapse emast ja vanaemast Jane Bitterist sai investor ja kuidas sinagi saaksid sellega hakkama

Kolme lapse ema, vanaema, ettevõtja ja investor Jane Bitter sai noorelt emaks. Ta kasvatas lapsi ja käis tööl. Kui lapsed olid suured, hakkas ta tundma, et päris enda unistusi tal ei olnudki… Ta hakkas tegelema enesearenguga ja investeerimisega ja on vaid mõne aastaga saavutanud tulemused, mida mõni ei saavuta terve elu jooksul. Ta jagab, mis on suurimad hirmud ja õppetunnid tema teel, mis varem takistasid tal edu saavutada.

Iga laen ei ole halb

Jane meenutab, et tema esimene suurem investeering oli iseendasse, kui ta 2021. aastal astus Starfish Academy siseringi ning tasus selle aastase liikmemaksu. Investeering tasus kohe ära, kuna vastu sai ta palju uusi ideid ja julgustavaid nõuandeid.

Jane Bitter (Foto Mari-Liis Leetla)
Jane Bitter. Foto: Mari-Liis Leetla

Naine möönab, et tema investeerimisteekonnal oli kõige suurem avastus piirav uskumus, et laen on võõra oma ja ühtegi laenu ei tohi võtta. „Ma olin terve elu nii elanud, et meil ei olnud ühtegi laenu. Mõtlesin, et kui ühel hetkel pole raha laenu tagasi maksmiseks, siis võtab pank vara ära ja ongi kõik!“ märgib ta.

Kuid ta sai teada, et on olemas head ja halvad laenud. Laen on võimendus – selleta praktiliselt ei olegi võimalik endale varasid luua. See oli hirm, mida oli vaja ületada. Nii müüs Jane maha oma kodu ning saadud kasumi eest tegi kaks uut sissemaksu – ühe oma uuele kodule ja teise korterile, mille välja üüris.

„Tuleb enda sees teha kindel otsus, et nüüd ma teen seda või teist. Siis ei teki takistuste kerkides kahtlusi ega allaandmise tunnet.“

Pooleli jätmise tunnet ei tekkinud kordagi

Kogu teekonna jooksul olid peamisteks raskusteks sisemised hirmud – kas pank on nõus andma kahte kodulaenu üksikule naisterahvale? Kas ja kuidas saab ta laenumaksetega hakkama? Mis saab, kui uue kodu ehitus viibib? Kui ei leia kohe üürilist? „Nendele hirmudele otsa vaadates sain aru, et neil pole tõepõhja all ja kui midagi isegi juhtub, siis ma ju ei sure ära, alati on mingi väljapääs olemas,“ julgustas Jane iseennast.

Pooleli jätmise tunnet ei tekkinud naisel kordagi, kuna kindel siht oli silme ees. „Kui visioon on paigas ja paberil kirjas, siis sellest juba ei tagane,“ toonitab investor. „Tuleb enda sees teha kindel otsus, et nüüd ma teen seda või teist. Siis ei teki takistuste kerkides kahtlusi ega allaandmise tunnet.“

Märka võimalusi, mis su elus on

Hakates investeerimisele mõtlema, pidi Jane päris palju muutma oma mõtteviisi. Ta hakkas kasutama võimalusi, mis olid varem olemas, aga siis ta ei märganud neid.

Selleks, et neid võimalusi näha, on vaja muuta oma mõtteviisi. „Suured sammud on hirmutavad, aga kui jagada need väikesteks tükkideks ja teed iga päev midagi, mis ei tundu kõige mugavam, siis üsna pea ei tundugi see enam nii hirmutav ja teed seda tavapäraselt!“ ütleb ta.

Jane Bitter. Foto: Mari-Liis Leetla

Vajalikuks osutus ka rahaliste väljaminekute kriitiline hindamine. „Sellised pisiasjad nagu tanklast kohvi ostmine või kinos toidu söömine, on suured väljamineku allikad, mille pealt saab kergelt kokku hoida – tehes kohvi kodus ja minnes kinno täis kõhuga,“ soovitab Jane. Tegu on selliste kulutustega, mida igapäevaselt tähele ei panegi, sest kohvi maksab väljast ostes alla kahe euro ja seda saab endale lubada. Aga kui naine hakkas kulude ja tulude aruannet igakuiselt pidama, siis avastas ta, et ühes kuus kulub tankla kohvide peale 100€ ning ta loobus sellest päeva pealt.

Hirme ei ole olemas!

Jane tõdeb, et ta on nagu iga teine inimene – ka temal oli palju hirme alustades ettevõtluse ja investeerimisega. Aga nüüd ta saab aru, et hirme ei ole tegelikult olemas. Need on sinu enda lood su peas, mida ise endale räägid.

Tema põhilised hirmud olid, kas ta saab üksi hakkama ja kas on piisav. „Eks vahepeal tekivad ikka sellised mõtted pähe, aga mis on kõige hullem asi, mis võib juhtuda?“ soovitab ta mõelda.

“Üks suurimaid hirmu põhjuseid ongi teadmatus – mida rohkem sa tead, seda vähem sa kardad ja seda rohkem hakkad oma teadmisi väärtustama.”

Loomulikult oli enda kodu müümine naisele emotsionaalselt väga raske otsus, kuna korter oli valitud ja ostetud väga teadlikult. Kodu sai soetatud eesmärgiga jääda sinna väga pikaks ajaks, seetõttu oli tegu kaasaegse disainiga, avarate akendega uhke elamisega, millest Jane teadis, et on sunnitud loobuma, kui soovib rahalist jõukust saavutada. Selleks tuligi ajutiselt elada 2-toalises Annelinna korteris, mis oli investorile keeruline, kuna oli juba teatud mugavuste ja luksusega harjunud. Abiks olid nendel hetkedel endale üldise, suurema eesmärgi meenutamine ja teadmine, milleks ta seda kõike teeb.

Kinnita endale, et oled väärtuslik

Jane ütleb, et alustas positiivsete afirmatsioonidega. Ta pani positiivsed laused endale näiteks vannituppa, koridori ja mujale. Näiteks „ma olen ilus“, „ma olen piisav“, „ma saan hakkama“.

Ta sõnab, et isegi kui ta seda alguses ei uskunud, ütles ta neid lauseid endale jätkuvalt. „Lõpuks hakkad uskuma ja saad aru, et oled piisav, ilus ja saadki hakkama!“

„Minu jaoks on julgus mitte hirmu vastand, vaid tegutsemine hoolimata hirmudest. Et olla julge, on vaja eneseväärikust ja -armastust. Aga see kõik on õpitav! Kui sa õpid väärtustama iseennast, oma soove ja oma tahtmisi ja hakkad neid esikohale panema, siis kaob hirm ära, sest sa oled muutunud teadlikumaks. Üks suurimaid hirmu põhjuseid ongi teadmatus – mida rohkem sa tead, seda vähem sa kardad ja seda rohkem hakkad oma teadmisi väärtustama ning valima just neid võimalusi ja inimesi enda ümber, kes toetavad su arengut,“ jagab ta oma taipamisi.

Plaanid tulevikuks

Tänaseks on investoril tekkinud uus plaan veel ühe üürikorteri soetamiseks, eesmärgiga, et ta ei peaks enam enda isiklike elamiskulude eest sentigi tasuma. See kergitaks tunduvalt toimetulekut ja jätab kätte rohkem teenitavat raha. Jane tõdeb, et tee finantsvabaduseni on pikk ning neid tuleb võtta samm-sammult, kuna iga uus etapp tekib alles siis, kui eelmine on läbitud. Jane soovitab: „Tuleb olla kannatlik ja järjepidev – need kaks omadust viivad sind soovitud unistusteni igas eluvaldkonnas.“

5 soovitust investeerimisega alustamiseks ja jätkamiseks

  1. Alusta tulude-kulude aruande pidamisega, et saada enda kulud kontrolli alla.
  2. Leia toetav keskkond, sest see on alati tugevam, kui sinu isiklik tahe. Kui sind ümbritsevad inimesed – pere, sõbrad ja vanemad, et poolda investeerimist, siis puudub sul investeerimisega alustamiseks piisav tahe ja toetus.
  3. Eralda investeerimiseks summa kohe peale palga laekumist. Ära jää ootama kuu lõppu, et vaadata kas ja kui palju jääb raha üle. Sellise plaaniga ei jää seda kunagi üle. Kui aga eraldada vahendid investeerimiseks kohe, siis oled terve kuu kokkuhoidlikum juba alateadlikult ning saad säästetud summa võrra väiksema sissetulekuga ilusti hakkama.
  4. Otsi motivatsiooni enda seest. Kui sa midagi väga soovid saavutada, siis sa seda ka suudad ja ei anna kohe alla esmaste takistuste tekkimisel. Kui motivatsioon tuleb kuskilt väljastpoolt, ehk kui see on seotud konkreetselt kellegi või millegi teisega, siis pole see jätkusuutlik ega tulemuslik ettevõtmine.
  5. Avatud meel on kõige alus – ole valmis tegema muudatusi ja lahkuma enda mugavustsoonist, kuna ainult nii on võimalik sul areneda. Kohtu uute inimestega, jaga enda teekonda ja kogemusi, kuula teiste inimeste nõuandeid. Muuda enda piiravaid uskumusi ja ületa enda hirmud. Ilma avatud meeleta pole loetletud võimalusi võimalik märgata. Need on tegelikult sinu ümber koguaeg olemas.
Head Uudised GoodNews