1. Avaleht
  2. Majandus
  3. KUULE, ÄRA TARBI ÜLE I Taaskasutavate kaupade müük internetis säästab loodust
KUULE, ÄRA TARBI ÜLE I Taaskasutavate kaupade müük internetis säästab loodust

KUULE, ÄRA TARBI ÜLE I Taaskasutavate kaupade müük internetis säästab loodust

Oksjoniportaali Osta.ee kasutatud kaupade ostjad ja müüjad hoidsid ära hinnanguliselt 30 000 tonni CO2 heitmete sattumise keskkonda. Lisaks keskkonna säästmisele, on mõjud ka Eesti majandusele, kus taaskasutus vähendab uute kaupade ja materjalide importimisel raha väljavoolu riigist.

Üle maailma kümneid edukaid ostu-müügiportaale haldav ettevõte, Adevinta, tegi uuringu, mille tulemuseks oli Taaskasutus Efekti raport. Eesmärk oli uurida interneti turgude mõju keskkonnale.

Lisaks CO2 säästmisele, nagu selgub raportist, säästab taaskasutus veel suurel hulgal plasti, terase ja alumiiniumi kasutamist.

Osta.ee aitas 2019. aastal CO2 ehk kasvuhoonegaaside heitmeid säästa umbes 30 000 tonni. Aga mis veel huvitavam, tänu Osta.ee’le jäi taaskasutusse 1200 tonni plastikut, 6200 tonni terast ja 1200 tonni alumiiniumi, mille tootmise arvelt on keskkond täna puhtam.

“Siin on koht meile kõigile mõtlemiseks, kas on vastutustundlik osta alati uusi asju, isegi kui sa seda endale lubada saad,” arutleb Osta.ee portaalijuht Tarvo Teslon.

Kui palju meil on kodus asju, mida me tegelikult ei kasuta, aga kuskil on keegi, kes seda kindlasti vajab. On see siis mängukonsool, riided ja jalanõud, mööbel või seisma jäänud ehitusmaterjalid ja tööriistad.

Teslon lisab, et keskkonda säästa, ei pea me isegi oma tarbimisharjumusi oluliselt muutma, vaid korra lihtsalt mõtlema, kas kõik ostetav peab ikka olema uus. Need on lihtsad sammud, millega saame ökoloogilist jalajälge juba täna oluliselt vähendada.

Head Uudised GoodNews