1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. LAENUKINDLUSTUS I Laenukindlustus tagab turvatunde, mis on ebakindlal ajal eriti oluline
LAENUKINDLUSTUS I Laenukindlustus tagab turvatunde, mis on ebakindlal ajal eriti oluline

LAENUKINDLUSTUS I Laenukindlustus tagab turvatunde, mis on ebakindlal ajal eriti oluline

Karin Ossipova, Coop Panga erakliendi kinnisvara finantseerimise äriliini juht

Kodulaenu maksed moodustavad suurima osa paljude Eesti perede igakuistest väljaminekutest. Varakindlustus annab meelerahu nii laenuvõtjale kui finantseerijale –
kui kinnisvaraga midagi juhtub, hüvitab kindlustus tekkinud kahju või tasub pangale laenumaksed. Kui õnnetus või haigus tabab aga laenuvõtjat, siis on kodulaenu tasumisel abi laenukindlustusest.

Kodulaenu juurde pakuvad pangad enamasti kahte liiki kindlustust: varakindlustust ja laenukindlustust. Laenuga ostetud ja laenutagatiseks olev kinnisvara kindlustatakse varakindlustuslepinguga, mille sõlmimise kohustus tuleneb enamike pankade eluasemelaenu tingimustest. Kui algselt sõlmitakse varakindlustus reeglina panga nõudmisel, siis esimese kahjujuhtumi esinemine toob sageli mõistmise, et vara võiks kindlustada eelkõige enda meelerahu ja rahakoti huvides.

Hoopis vähem kindlustatakse aga iseennast. Kui ootamatute sündmuste tagajärjel tekib perel majanduslikult keeruline periood, siis võib laenuvõtjal tulla ette raskusi maksete tasumisega ja kurvemal juhul jääb pere laenuga soetatud kodust ilma.

Laenuvõtja saab oma finantsriske kindlustada laenukindlustusega, mis loob perele täiendava turvatunde pikema haiguse, töövõime kaotuse või surmajuhtumi korral, vähemlevinud on ka töökaotuse lisakaitse. Kindlustus tasub laenumaksed, kui õnnetuse või haiguse tagajärjel on laenuvõtja jäänud ajutiselt või täielikult töövõimetuks või kui pikema perioodi jooksul tuleb tööst eemal olla enda või lapse haigestumise tõttu. Laenusaaja surma korral tasub kindlustus pangale kogu laenujäägi.

Kas laenukindlustusest on abi ka viirushaiguse puhul, sõltub konkreetse kindlustuse tingimustest. Näiteks Coop Panga kodulaenu kindlustus katab laenumaksed juhul, kui ajutine töövõimetus kestab rohkem, kui üks kuu ja see kehtib ka koroonaviirusesse haigestumisel. Küll aga ei hüvitata laenumakseid siis, kui tervel inimesel tuleb ajutiselt töölt eemal olla näiteks karantiini tõttu.

Kuigi kindlustus annab turvatunde, jääb lepingu sõlmimine sageli selle taha, et ei soovita lisaväljaminekut. Laenukindlustuse maksed sõltuvad laenuvõtja vanusest, soost, hobidest, tegevusvaldkonnast ja kindlustusandja hinnakirjast ning jäävad vahemikku 15-25 eurot kuus. Coop Panga kodulaenu lepingutega tuleb laenukindlustus aga tasuta kaasa. Eestis uudset lahendust pakume koostöös If Kindlustusega.

Head Uudised GoodNews