1. Avaleht
  2. Majandus
  3. ME SUUDAME OLLA PAREMAD! Viking Line vähendas toidujäätmeid 40% võrra, säästetud kogus on võrdne 70 000 einega!
ME SUUDAME OLLA PAREMAD! Viking Line vähendas toidujäätmeid 40% võrra, säästetud kogus on võrdne 70 000 einega!

ME SUUDAME OLLA PAREMAD! Viking Line vähendas toidujäätmeid 40% võrra, säästetud kogus on võrdne 70 000 einega!

Viking Line keskendus viimasel neljal kuul M/S Mariella pardal toidu ülejääkide vähendamisele. Püüdlused andsid tulemusi ja äraviskamisele mineva toidu kogus vähenes 27 tonni võrra. Säästetud kogus on võrdne 70 000 einega.

Projekt algas kevadel, kui M/S Mariella laeva kööki paigaldati ülejääkidele mõeldud kaaluga prügikastid. Prügikastidega ühendatud arvuti tarkavara abil tuvastati, mida ja miks kõige enam ära visatakse. Selle tulemusena viidi toidu valmistamise protsessis läbi mitu muudatust.

„Suutsime vähendada toidujäätmeid ühe reisija kohta keskmiselt 40% võrra suuresti tänu kõrgemale efektiivsusele köögis. See tähendab toidukoguste põhjalikku planeerimist, et vältida ületootmist,“ räägib Viking Line’i restoranide juht Janne Lindholm.

Samuti on serveeritavad toidukogused ümber kalkuleeritud ja Rootsi lauas on portsjoneid veidi vähendatud. Ehkki inimesed võivad endiselt taldrikule tõsta nii palju kui soovivad, on ühe portsjoni kogus väiksem ning sellega väheneb taldrikule allesjääv kogus.

Toidujäätmed suunatakse biokütuse tootmisse. M/S Viking XPRSi, M/S Viking Grace’i ja M/S Mariella toidujääkidest toodeti 2018. aastal 98 500 kuupmeetrit biokütust. See on võrdne 111 300 liitri bensiinikütusega.

Seni edukas projekt jätkub M/S Mariella pardal, samu muudatusi planeeritakse ka teistel Viking Line’i laevadel.

Head Uudised GoodNews