1. Avaleht
  2. Majandus
  3. MILJON EUROT I Eesti – Norra koostööprojektid saavad miljon eurot toetust uudsete rohetehnoloogiate arendamiseks
MILJON EUROT I Eesti – Norra koostööprojektid saavad miljon eurot toetust uudsete rohetehnoloogiate arendamiseks

MILJON EUROT I Eesti – Norra koostööprojektid saavad miljon eurot toetust uudsete rohetehnoloogiate arendamiseks

EASi ja KredExi ühendasutus toetab Eesti – Norra koostööprogrammi Green ICT teises väikeprojektide voorus kuue Eesti ettevõtte koostööprojekte Norra ettevõtjatega kokku pea miljoni euroga. Projektide raames valmivad lahendused pakuvad kasutajatele ressursisäästu võimaldavaid tehnoloogiaid, mille abil suureneb Eesti ettevõtete konkurentsi- ja koostöövõime.

„Tore on näha, et mitu Eesti ettevõtjat kasutavad suurepärast võimalust Eesti ja Norra koostöö raames töötada välja uuenduslikke energiat säästvaid lahendusi, mis peagi leiavad rakendust igapäevaelus ja tööstuses. Koostöö Norra ettevõtjatega võimaldab tõsta Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ning loob uusi võimalusi kasvamiseks,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Norra suursaadikul Else Berit Eikelandil on hea meel, et Norra on andnud Eesti keskkonnasõbralikku majandusarengusse olulise panuse. „Kasvuhoonegaaside emissioonide vähendamine ja energiasääst on tänaste kõrgete energiahindade juures olulisem kui kunagi varem,“ märkis suursaadik. „See tugevdab firmade konkurentsivõimet ja muudab nad ühtlasi ka vähem haavatavaks energiaturu probleemidele,“ lisas Norra suursaadik.

EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul olid kõik esitatud taotlused suunatud uudsete rohetehnoloogiate arendamiseks, mis viitab Eesti ettevõtjate jõulistele sammudele rohepöörde suunas. „Näiteks arendavad ettevõtted toetuse abil kütteinertsi arvesse võtvat tehisintellekti lahendust, soojustagastusega saunaventilatsiooni, kinnisvara keskkonnajuhtimise platvormi ning energiamonitooringu tööriistu hoonete energiatarbe ja süsihappegaasi heitmete vähendamiseks,“ loetles Harjo.

Toetuse saajate hulgas oli mitmeid tööstusele suunatud rohetehnoloogia projekte. Näiteks UP Catalyst OÜ ning Norra partneri Saferock AS ühisprojekti eesmärgiks on testida süsihappegaasist toodetud jätkusuutlikke süsinik-nanomaterjale uue põlvkonna betooni valmistamisel.

Projekti partner Saferock on rahvusvaheliselt tunnustatud oma teadusaavutuste osas geopolümeeride kasutamisel betoonis. „Kahe ettevõtte  koostöös toodetud materjalil on tohutu potentsiaal vähendada CO2 emissioone ühes keskkonda kõige saastavamas sektoris, milleks on ehitus. Teadusuuringud näitavad, et lisades vaid 0,1% süsinik-nanomaterjale betoonisegusse, tõstab see betooni painduvustugevust ca 53%. See tähendab, et samade omadustega betooni on vaja toota oluliselt väiksemates kogustes, mis vähendab märkimisväärselt emissioonide mahtu ja energiakulu,“ selgitas UP Catalyst tegevjuht ja kaasasutaja  Dr. Gary Urb.

  • Eesti-Norra koostööprogrammi Green ICT eesmärk on Eesti ettevõtjate lisandväärtuse suurendamine uuenduslike toodete ja teenuste arendamise ning tööstusettevõtete digitaliseerimise kaudu. Programmi fookuses on Eesti ettevõtjad, kes soovivad oma arendusidee elluviimiseks kaasata koostööpartnereid Norrast. Arendatavad lahendused pakuvad tulevikus tööstusettevõtetele kaasaegseid tehnoloogiaid protsesside tõhustamiseks. Tootearenduse lahendustega saab laiemale avalikkusele pakkuda uusi infotehnoloogiatel põhinevaid tooteid ja teenused.
Head Uudised GoodNews