1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Nestlé võitleb noorte tööpuuduse vastu nõustamisprogrammiga
Nestlé võitleb noorte tööpuuduse vastu nõustamisprogrammiga

Nestlé võitleb noorte tööpuuduse vastu nõustamisprogrammiga

Foto: Joosep Raudsepp, EÜL
Foto: Joosep Raudsepp, EÜL

Nestlé alustab noortele suunatud projektiga “Nestlé needs YOUth”, mille eesmärk on järgmise kolme aasta jooksul soodustada alla 30-aastaste noorte karjäärivõimalusi.  Programm pakub erinevaid praktika- ja töökohti noortele üle kogu Euroopa, sealhulgas noorte karjäärinõustamist Eestis.

Eurostati andmetel moodustab kuni 25-aastaste noorte hulgas tööpuudus Euroopas 23,4%. Nestlé Baltikumi juhi Marie Doušova sõnul on noorte tööpuudus valukoht kogu Euroopas, millele saavad kõige tõhusamalt leevendust pakkuda just suurettevõtted. “Meil on reaalne võimalus teha midagi selleks, et aidata luua uusi töökohti noortele ja seeläbi elavdada majandust,” selgitas Doušova. Ta lisas, et Nestlé’il on pikaajaline koostöö koolide ja ülikoolidega ning uus projekt täiendab seda traditsiooni veelgi. Doušova kinnitas, et “Nestlé needs YOUth” programm hakkab pakkuma karjäärinõustamist ja korraldama erinevaid tööseminare ka Eestis.

Eesti üliõpilaskondade liidu (EÜL) juht Sigrid Västra ütles, et kuigi noorte töötusemäär Eestis (15,7%) on Euroopa keskmisest madalam, tuleb selle probleemi leevendamisse suhtuda väga tõsiselt ka meil. “On tõsi, et tööturul on eelis kõrgharitud noortel, kuid kõige levinumaks takistuseks saab reaalse töökogemuse puudumine,” arutles Västra. EÜL-i juhi arvates peaksid ettevõtted rohkem panustama koostöösse haridusastustega, et öelda sõna sekka haridussüsteemi puudutavates kõnelustes. “Ettevõtjad ja üikoolid võiksid ühiselt panustada õppekavade arendamisse. Nii jõuab meie tööturule rohkem spetsialiste, kes vastavad ettevõtete reaalsetele ootustele,” ütles Västra.

Karjäärinoustaja Tiina Saar tunnistas, et noorte töötuseprobleemiga tegelemisel tuleks Eestis senisest suuremat rohku panna karjääriplaneerimisele koolide tunniplaanis. ”Noorel puudub tihti laiem pilt sellest, kuhu tööturg on liikumas. Iga päev luuakse uusi ameteid, millest noortel aimu ei ole. Me vajame rohkem karjäärinõustamist ning edulugusid, et suunata noori oma tulevikuplaanide tegemisel,” selgitas Saar.

2016. aastani vältava projekti “Nestlé needs YOUth” eesmärk on luua üle Euroopa vähemalt 20 000 töö-ja praktikakohta alla 30-aastaste noortele. Alaprojektina alustatakse koostöös koolidega programmi “Readiness for Work”, mis hõlmab karjäärinoustamist, CV-koostamise koolitusi ning intervjuutreeninguid. Nestlé kaasab “Nestlé needs YOUth” projekti üle 63 000 tarnija Euroopast, kellega koostöös pakutakse töökohti ja praktikavõimalusi. Programm, mille erinevad karjäärinõustamistegevused leiavad aset ka Eestis, on suunatud erineva haridustasemega noortele.

Head Uudised GoodNews