1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Pärnumaa iduettevõtete käive kasvas üle kahe korra
Pärnumaa iduettevõtete käive kasvas üle kahe korra

Pärnumaa iduettevõtete käive kasvas üle kahe korra

Startup Estonia ning Eesti Maksu- ja Tolliameti andmetel tegid Pärnus ja Pärnumaal tegutsevad iduettevõtted aasta esimese kuue kuuga 4,3 miljonit eurot käivet ehk 139% enam, kui mullu samal ajal. Kohalikud idufirmad tasusid riigile 870 tuhat eurot tööjõumakse, mida on 151% võrra enam, kui mullu esimesel poolaastal.

Foto: Freepik

Pärnumaa iduettevõtetest tegi suurima käibe Ready Player Me, mis loob metaversumis kasutamiseks mõeldud virtuaalseid avatare. Pärnus tegutsev iduettevõte on valdkonna globaalne turuliider ning idufirma käive oli esimesel poolaastal 1,54 miljonit eurot. Napilt jäi liidrile alla Gamecan 1,5 miljoni eurose käibega. Esikolmikusse mahtus ka iduettevõte Patchstack, mille käive ulatus 500 tuhande euroni.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul näitasid Pärnumaa iduettevõtted selle aasta esimesel poolaastal tugevat kasvu. “Samas tuleb arvestada, et kuna Pärnumaa näitajaid mõjutavad tugevalt regiooni suurimate iduettevõtete tulemused, mis näitavad ka praegusel keerulisel ajal väga tugevat kasvu. Siiski on näha ka uut trendi, et kiire globaalse kasvu asemel keskenduvad kohalikud iduettevõtjad aina tugevamalt efektiivsuse tõusule ja kasumlikkuse kindlustamisele,” ütles Peeterson.

Pärnus ja Pärnumaal tegutsevates iduettevõtetes töötas esimese poolaasta lõpu seisuga 80 inimest ning aastaga on kohalikud iduettevõtjad loonud 29 töökohta. Suurimad tööandjad on Gamecan, kus töötab 39 inimest ja Ready Player Me 32 töötajaga.

Eesti Maksu- ja Tolliameti andmetel tasusid maakonnas registreeritud iduettevõtted 870 tuhat eurot tööjõumakse ehk 151% enam, kui mullu samal ajal. Möödunud aastal samal ajal maksid Pärnumaa iduettevõtted 348 tuhat eurot tööjõumakse. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid esimesel poolaastal Ready Player Me (550 tuhat eurot) ja Gamecan (220 tuhat eurot).

  • Startup Estonia poolt hallatava andmebaasi andmetel tegutseb Eestis täna 1531 iduettevõtet. Eesti iduettevõtted tegid selle aasta esimese kuue kuuga rekordkäibe, mis ulatus 1,1 miljardi euroni ning kasvas võrreldes mullusega 17%. Iduettevõtted tasusid riigile 113 miljonit eurot riiklikke makse, mida on 24% võrra enam, kui mullu samal ajal. Eesti iduettevõtetest suurima käibe tegid tänavu esimesel poolaastal Bolt (592 miljonit eurot), Veriff (38 miljonit eurot), Swappie (32,4 miljonit eurot), Viseven (16,5 miljonit eurot) ja Crezu (15,8 miljonit eurot).
Head Uudised GoodNews