1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Pentus-Rosimannus Prantsuse ministrile: Eestile on meie ettevõtte tulumaksusüsteemi säilitamine oluline
Pentus-Rosimannus Prantsuse ministrile: Eestile on meie ettevõtte tulumaksusüsteemi säilitamine oluline

Pentus-Rosimannus Prantsuse ministrile: Eestile on meie ettevõtte tulumaksusüsteemi säilitamine oluline

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus arutas neljapäeval Prantsusmaa eelarveministri Olivier Dussopt’iga ELi järgmise poole aasta rahandusalaseid prioriteete.

„Meie jaoks on tähtis taastekavade kiire ja tulemuslik rakendamine, et suunata raha Eesti majandusse,“ ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.

Eesti majanduse kriisist taastumine on viimasel aastal olnud üks ELi riikide kiiremaid ning Eesti SKP ületab juba kriisieelset taset. “Tegime valitsusega teadliku otsuse hoida uues kriisilaines ühiskond vaktsineeritud inimestele võimalikult avatud ning majandus maksimaalselt toimimas. Nii oli võimalik hoida inimeste sissetulekute ja töökohtade säilimist,” selgitas rahandusminister. “Riigisektor on pidanud viimasel aastal tegema mitut pingutust korraga – lisatuge on vajanud kriisiga otseselt seotud valdkonnad, aga samal ajal oleme pidanud riiki välja tooma eelarve puudujäägist.”

„Minna on veel tükk maad, enne kui jälle kulud ja tulud Eestis klappima saame, aga pika sammu heas vormis riigirahanduse poole liigume siiski,“ ütles rahandusminister. Järgmise aasta eelarvega täidab Eesti taas Euroopa Liidu eelarve madala defitsiidi reeglit, Eesti vähendab eelarve nominaalset puudujääki -2,2 protsendini.

Eesti eelarvetulud kasvavad järgmisel aastal 17 protsenti ja kulud 3 protsenti. Veel aasta tagasi 2022. aastaks kavandatud 4,9 protsendi suurusest struktuursest puudujäägist jõuab Eesti järgmise aasta eelarvega 2,6-protsendise defitsiidini.

Pentus-Rosimannus tutvustas Prantsuse ministrile ka Eesti ettevõtete tulumaksusüsteemi, kuna Prantsusmaa eesistumise ajal algavad arutelud globaalse miinimummaksu direktiivi teemadel. „Algaval Euroopa Liidu sisesel arutelul on meie jaoks tähtis, et muudatused puudutaksid vaid üle 750 miljoni euro suuruse käibega rahvusvahelisi suurettevõtteid ning muu ettevõtte tulumaksusüsteem jääks Eestis kehtima,” rõhutas rahandusminister.

Prantsusmaa on 2022. aasta jaanuarist järgmine ELi nõukogu eesistujariik. Neljapäevasel visiidil tutvustas eelarveminister Olivier Dussopt oma valdkonna eesistumise prioriteete.

Head Uudised GoodNews