1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Rahaasjad korda paari lihtsa nipiga
Rahaasjad korda paari lihtsa nipiga

Rahaasjad korda paari lihtsa nipiga

Kuidas hoida kokku ja panna raha kõrvale enda plaanide täide viimiseks ja üleliigsete ning mõtlematute kulude vältimiseks? Siin on mõned soovitused. 

1. Vabane kõrge intressiga laenudest

Kui sul on mõned laenud, siis vaata üle laenutingimused. Kui näed, et laenutingimused ei ole mõistlikud näiteks kõrge intressi tõttu, siis mõtle, kas refinantseerimislaen võiks sind aidata. Refinantseerimislaen võib aidata saada paremate tingimustega laenutingimused. Kui sul on mõni väikelaen, siis vaata ka üle need tagasimakse tingimused ja mõtle, kas sul on võimalik väikelaen tagasi maksta. 

2. Toidupoes käi vaid nimekirjaga ja täis kõhuga

Järgmine kord, kui poodi toitu ostma lähed, söö esmalt kõht täis ja koosta nimekiri oma nädala toidukordadest ja sellest, mida peaksid toitude valmistamiseks poest soetama. Koostades nädala menüü ja poenimekirja hoiad kokku ostudelt, mis tegelikult pole vajalikud. 

3. Osta soodushinnaga tooteid

Kui oled toidupoes, siis vaata, millised tooted on allahinnatud. Ehk on nende seast asju, mida kindlasti kasutad. Sama kehtib ka moetoodete, kosmeetika või muu tarbeesemete ostmisel. Proovi alati soetada tooteid, mis on juba allahinnatud. Selleks ole kursis erinevate brändide soodusmüükidega ja liitu kliendiprogrammidega, et koguda boonuspunkte või saada klientidele mõeldud soodustusi. Aga mis peamine, ära osta kunagi asju vaid soodsa hinna pärast, vaid ikka siis, kui sa neid ka päriselt vajad.

4. Koosta endale plaan

Pane endale eesmärk, mida pead täitma. Näiteks võib selleks olla mingi kindla summa kogumine, et ellu viia mõnda plaani või unistust, mida oled soovinud juba pikalt teha. Koosta plaan, kui palju iga kuu säästad ja kuidas see raha kõrvale panna. Kas selleks on shoppamise vältimine või hoopiski söögi kulude kontrolli alla võtmine?

5. Taaskasuta

Enne, kui tormad poodi uusi asju ostma, mõtle, kas sa saad need soetada ka mõnes taaskasutuspoest või ehk on mõnel sinu heal tuttaval need asjad olemas, mida ta ise ei kasuta. Taaskasutuspoodidest leiab väga hea hinnaga tooteid, mida ei pea alati uuena ostma. Nii hoiad kokku enda raha, aga hoolid ka meie keskkonnast!

6. Suurenda sissetulekut

Millal viimati tõsteti sinu palka? Kui võimalik, mine küsi palka juurde ja too välja enda tööpanuse olulisus. Lisaks sellele vaata ringi ja mõtle, millised on teised võimalused, kuidas sissetulekut suurendada. Kas selleks võib olla mõne lisaülesande võtmine või mõne teenuse pakkumine, mida sa väga hästi oskad? Kaalu väiksemate projektidega tegelemist enda põhitöö kõrvalt, et suurendada sissetulekut.

Need on mõned soovitused, mida järgides, saad kokku hoida ja oma igakuiseid sissetulekuid suurendada. Hakka planeerima ja tee oma rahaasjad korda!

Head Uudised GoodNews