1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Rahvusvaheline konverents: kartuliviiruste parem tundmine tagab kvaliteetsema saagi
Rahvusvaheline konverents: kartuliviiruste parem tundmine tagab kvaliteetsema saagi

Rahvusvaheline konverents: kartuliviiruste parem tundmine tagab kvaliteetsema saagi

18.‒21. juunini toimub Laulasmaal rahvusvaheline kartuliviirhaiguste uurijate kokkusaamine.

Kartul on oluline toit meie toidulaual. Kuid kartul on haigustele ka suhteliselt vastuvõtlik. „Maailmas on teada vähemalt 40 erinevat viirust, mille mõjul võib kartuli saagikus ja kaubanduslik välimus oluliselt väheneda,“ selgitab Piret van der Sman, Põllumajandusuuringute Keskuse taimetervise- ja mikrobioloogialabori viroloog.

„Teadlased teevad jõupingutusi viiruste tuvastamismeetodite arendamisel ja viiruste mõju uurimisel taimedele. Sellest tööst on kasu meile kõigile! Parem viiruste ja viirustelevitajate tundmine aitab kaasa kartulikasvatuse arengule, tagab parema saagikuse ja kartuli kvaliteedi ning vähema taimekaitsevahendite kasutamise,“ lisab taimetervise- ja mikrobioloogialabori juhataja Karme Petrutis.

Konverentsil käsitletakse kartulihaiguste uurimisega seotud vaatenurki alates diagnoosimisest ja avastamisest kuni taimede ja viiruste koostoimeteni. Kohtumine on suunatud eelkõige uurijatele-teadlastele, üliõpilastele, kuid osalejate seas on ka põllumajandustootjaid, seemnekartulitootjaid ja valdkonna ametnikke. Osalejaid on 20 riigist. Esindatud on enamik EL-i riike, lisaks on delegaate Brasiiliast, Indiast, Lõuna-Aafrikast, Kanadast, Šveitsist ja Venemaalt.

Programmis on ettekanded, arutelud töögruppides ning ringsõidud kartulitootjate juurde ja Põllumajandusuuringute Keskuse laboritesse.

Head Uudised GoodNews