1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Riik toetab Utilitase rohevesiniku tervikahela rajamist 5 miljoni euroga
Riik toetab Utilitase rohevesiniku tervikahela rajamist 5 miljoni euroga

Riik toetab Utilitase rohevesiniku tervikahela rajamist 5 miljoni euroga

KIK ja majandusministeerium toetavad Utilitase rohevesiniku tervikahela rajamist 5 miljoni euroga.

Toetuse abil rajab Utilitas koos partneri UG Investmentsiga Tallinnasse rohevesiniku tootmisüksuse, tarnetaristu ja rohevesinikku tarbiva taksopargi. 2024. aasta lõpuks elluviidava projekti tulemusena väheneb iga-aastane kasvuhoonegaaside heitkogus üle 1000 tonni CO2 ekvivalenti. Rohevesiniku aastane tootmismaht, mida hakatakse kasutama ühistranspordis, on üle 30 tonni.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et kliimaneutraalse majandusmudeli loomiseks peab kasutusele võtma uusi tehnoloogiaid, mis sobivad meie energiasüsteemi. „Vesiniku tootmine ja kasutamine on Eesti tingimustes veel üsna uus suund, kuid näeme potentsiaali selle kasutamisel energiakandja ja -salvestina sektorites, mille puhul on kasvuhoonegaaside heidet keerulisem vähendada. On hea meel, et esimene ettevõte sai võimaluse seda riigi toel katsetada. Seejuures on oluline tulevikku vaatavalt silmas pidada, et me kasutaksime vesiniku tootmiseks vaid taastuvenergiat, et keskkonnajalajälg oleks väikseim.“

KIK-i juhataja Andrus Treieri sõnul on vesinikutehnoloogiate kasutuselevõtt üheks lahenduseks, mis võimaldab parandada nii elu- ja looduskeskkonda kui ka tugevdada majanduse konkurentsivõimet. „Praegu on puhta vesiniku tootmine veel vähe levinud ja oluliselt kallim, kui me seda sooviks, sest vastavaid seadmeid toodavad vähesed ettevõtted. Just seetõttu tegi riik esmalt pilootprojekti taotlusvooru, et saaks täpsemalt mõtestada, kus ja millist toetust on vaja, et uudne tehnoloogia muutuks majanduslikult mõttekaks ja jõuaks tempokalt laiema kasutuseni.“

KIK-i projektikoordinaatori Tiiu Noormaa sõnul tunnistati teised taotlused samuti toetuse andmise tingimustele vastavaks, kuid vooru eelarvest sai rahastada vaid kõige rohkem hindepunkte saanud taotlust. „Hetkel valmistame koos MKM-iga ette uut rohelise vesiniku tervikahelate toetusmeedet. Seekord on  toetatavateks valdkondadeks transpordisektor laiemalt ja rohevesiniku kasutamine keemiatööstuse lähteainena. Taotlusvoor avaneb 2023. aasta alguses ja eelarve on 50 miljonit eurot,“ lisas ta.

Utilitas tegutseb kaheksas linnas üle Eesti: Tallinnas, Maardus, Keilas, Haapsalus, Raplas, Jõgeval, Kärdlas ja Valgas. Ettevõtte 85% osalus kuulub Austraalia investeerimisfondi First State taristufondile.

Head Uudised GoodNews