1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Roland Tokko: ettevõtja peab end pidevalt arendama
Roland Tokko: ettevõtja peab end pidevalt arendama

Roland Tokko: ettevõtja peab end pidevalt arendama

Laupäeval, 18. mail toimub Tallinnas konverents „Ettevõtjaks palgatöö kõrvalt“, mille üks kõnelejaid on Edu Akadeemia juht Roland Tokko.

Tema teekond ettevõtjana algas sel hetkel kõige rohkem huvi pakkuvast valdkonnast, milleks oli muusika. Ta oli enesearenguga veidi tegelenud ja tahtis kätt proovida ettevõtluses. Esimese hooga ei teadnud ta väga, mida teeb, ja samal ajal tegi ka veel palgatööd. Seega sai ka tema teekond ettevõtjaks alguse just palgatöö kõrvalt.

Mis hetkel tundsite, et nüüd olete oma alal piisavalt edukas?

Muusikavaldkonnas seda ei tulnudki. (Naerab.) Sai palju vajalikke õppetunde, mis lõid aluse sellele, et kui Edu Akadeemia sai loodud, siis selleks ajaks olin turundusoskused arendanud sinnamaale, kus sain aru, et suudan tulemusi tuua. See oli 2014. aastal. Ei saa öelda, et ka siis mingeid ülisuuri tulemusi tuli, kuid esimene samm on ennast arendada ja just selles osas, mis sulle kõige nauditavam on tegevusena. Samas on oluline arendada oskust kaasata teisi inimesi, kes täidavad rolle, mida sina teha ei taha ega oska.

Mis on Edu Akadeemia?

Edu Akadeemia mõte sai alguse sellest, et mõistsin, kui palju oli minu elu muutunud tänu sellele, et olin aktiivselt enesearenguga tegelenud. Muutused olid märgatavad igas eluvaldkonnas: nii tervis, suhted, finantsid kui ka minu üleüldine enesekindlus ja väljendusoskus. Lisaks jõudis minuni teadmine, et hariduse tegelik eesmärk peaks olema inimeste tegelikku potentsiaali väljatoomine, mida tänane haridusüsteem kahjuks piisavalt ei tee.
See andis väga tugeva sisemise soovi midagi selle osas ära teha ja tundub, et meie missioon ja tegemised on eestlastele korda läinud. Meie maililistis on üle 2% kõigist Eesti elanikest (ligi 30 000 inimest). Me toome Eestisse maailmakuulsaid koolitajaid. Sel aastal on 5. novembril Eestis Robin Sharma, raamatu „Lugu mungast, kes müüs maha oma Ferrari” autor. Toome inimesteni ka kohalikul tasemel parimaid tegijaid. Teadmisi anname edasi koolitustega, töötubadega, netikursustega, veebiseminaridega, raamatutega jne.
Meie soov on positiivselt järgneva 5-10 aasta jooksul mõjutada vähemalt 100 000 eestlase elu, sest see on kriitiline mass, et ühiskonnas positiivset muutust luua ja annaks võimaluse ehk ühel hetkel ka reaalsuseks muuta meie soovi muuta Eesti maailma kõige õnnelikumaks riigiks.

Millised on teie kogemused rahvusvahelisel turul?

Oleme aastate jooksul korraldanud sündmuseid koos kohalike partneritega 8 eri riigis, lisaks viime eestlasi elumuutvatele koolitustele ka välismaal. Näiteks Anthony Robbinsi „Unleash the Power Within” koolitus Londonis, kus osalenud juba ligi 500 eestlast ja teinud imelisi muutusi oma eludes.
Ühtlasi teen koostööd mitmete väliskoolitajate ja korraldajatega. Sharma esineb lisaks Lätis ja Leedus. Selle diili kokkupanemise taga on minu ettevõte ja varasemad väliskontaktid selles valdkonnas.
On mõned korrad kutsutud ka esinejana rahvusvahelistele koolitustele, kus 1000–4000 osalejat.

Kas soovitate ettevõtjaks hakata ainult noortel?

Soovitan ettevõtjaks hakata kõigil, kellel on tugev soov midagi olulist siin maailmas korda saada, mõni lahendust vajav probleem ära lahendada ja mingit olulist väärtust jagada. See on kõige alus. Lihtsalt raha teenimise pärast pole mõtet ettevõtjaks hakata. See teekond võib olla siis liiga väsitav ja lõppkokkuvõttes hakkad ikkagi otsima midagi, mis su silma särama paneb ja millel on suurem tähendus. Vanus ei ole siinkohal absoluutselt määrav. Peamine on põletav soov ja millegi olulise lahendamise soov. Abiks on ka järjepidevus, sest iga ettevõtmisega tuleb tagasilööke ja siis on vaja võtta nendest õppetunnid ja uuesti edasi minna.

Teie loengu teema on „Kuidas muuta ettevõtlikkus tulemuseks?“. Millised on ettekande põhipunktid?

Olulisemad osad on mõista enda andeid ja tugevusi, pühendada võimalikult suur hulk aega nende arendamisele ja rakendamisele ning leida enda ümber inimesed, kes täidavad teisi rolle sama entusiastlikult.
Ennast tuleb pidevalt arendada ja õppida oma ala parimatelt, kes on saavutanud tulemusi, mida ka sina soovid saada.
Tuleb keskenduda pikaajaliste suhete ja väärtuse loomisele, sest oluline pole lühiajaline edu, vaid see, kuidas tulemuslikkus muuta jätkusuutlikuks.

Annan väga selged ja praktilised nõuanded, mis on minul aidanud muuta tulemuste saavutamise järjest sujuvamaks ja üha rohkem võimalusi minuni toonud, ilma et peaksin neid higi otsa ees ise taga ajama.

Kuidas saaks ettevõtja hoiduda läbipõlemisest?

Oluline on tegevusi ja aega hoida võimalikult palju vahelduses kiirete ja tulemustele orienteeritud perioodidega ja rahulikumate ja rohkem mõtlemisaega võtvate perioodidega. Läbipõlemine tekib tihtilugu siis, kui püüad liiga pika perioodi järjest gaas põhjas kihutada. Tuleb osad teelõigud läbida rahulikumalt, enne kurve hoog maha võtta ja teha peatuseid, kus mootor saab puhata. Selleks, et kriiside tekkimist vähendada, on vaja pühendada rohkem aega oluliste ja mittekiirete tegevuste tegemiseks. Kui pidevalt ainult tulekahjusid kustutada, siis on keeruline sellest välja saada. Ja mida edukam oled, seda rohkem tuleb endas arendada oskust öelda ei, eriti asjadele, mis ei aita kaasa jõudmaks sinu soovitud suunda nii oma ettevõttega kui ka inimesena tervikuna.

Mis teile ettevõtluse juures kõige enam meeldib?

Meeldib eelkõige see, et saan ise valida, kellega ma koostööd teen, kus ma seda teen ja suurel määral ka seda, kui palju ma seda teen. Mida rohkem saan oma ettevõtluses teha asju, mida tõeliselt naudin, seda vähem on tunne, et see on töö ja seda rohkem soovin panustada. Mul pole vahet, kas on nädalavahetus, nädalapäev, püha, sest nendest hoolimata lähen tihti magama sooviga juba üles ärgata, sest tean, et uus päev toob nii palju põnevaid ja tähendusrikkaid tegevusi.

Aita Nurga Toimetaja