1. Avaleht
  2. Äri
  3. Rootsi akutootja Nilar loob Eestisse kuni 300 uut töökohta
Rootsi akutootja Nilar loob Eestisse kuni 300 uut töökohta

Rootsi akutootja Nilar loob Eestisse kuni 300 uut töökohta

Rootsi energiasalvestustehnoloogia ettevõte Nilar International rajab Eestisse akutehase, kus saavad tööd kuni 300 inimest.

Eesti osutus valituks tänu geograafilisele ja kultuurilisele lähedusele Rootsiga ja EAS-i välisinvesteeringute keskuse kiirele tegutsemisele. „EAS-i välisinvesteeringute meeskond tutvustas meile erinevaid võimalikke tehase asukohti üle Eesti. Lõplikku asukohta ei saa me hetkel veel avaldada, aga tõenäoliselt avalikustame selle suvel. Kui tehas hakkab täisvõimsusel tööle, saavad seal tööd 200-300 inimest,“ ütles Nilar Internationali nõukogu esimees Michael Obermayer. Planeeritav tehas tuleb Nilari Rootsi tehasest kaks korda suurem.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti hinnangul peab Eesti fookus välisinvesteeringute riiki meelitamisel olema tööjõu tootlikkuse ja konkurentsivõime kasvul. „Akutehnoloogiad on üks prioriteet ka Euroopa Liidu väärtusahelas, mille nimel EAS-i välisinvesteeringute keskus on teinud tänuväärset ja edukat tööd. Kui meie väärtuspakkumised on ihaldusväärsed uue põlvkonna tööstusele, siis me liigume õiges suunas ja sellest võidab lõpuks iga inimene – iga kõrge lisandväärtusega töökoht loob teiste riikide kogemusel kuni neli täiendavat töökohta,“ kommenteeris minister Sutt.

EAS-i välisinvesteeringute keskuse direktor Kaspar Kork ütles, et esimene kohtumine Nilari nõukogu esimehega leidis aset eelmisel kevadel ja Eesti väärtuspakkumine võideldi teiste konkurentide seas kiirelt esirinda. „Tutvustasime kliendile erinevaid võimalikke tehase asukohti ja Eestis tegutsemise eeliseid, nagu ühine visioon rohetehnoloogiate kiirest kasutuselevõtust ning skandinaavialik läbipaistev ja usaldusväärne ärikultuur. See projekt on hea näide sellest, kuidas innovaatilised ja ambitsioonikad teadusmahukad tööstusettevõtted teevad üha kiiremaid otsuseid ja varasemad mitme aasta pikkused investeerimisotsused tehakse nüüd ära juba vähem kui aastaga,“ ütles Kork. „Soovin tänada kõiki EAS-i välisinvesteeringute keskuse töötajaid, kes projektiga seotud olid, aga eriti soovin esile tuua investorkonsultanti Toomas Meltsast, tänu kellele see projekt võimalikuks sai,“ lisas Kork.

Nilar Internationali fookuses on päikseenergia salvestamine ja energia nõudluse-pakkumise tasakaalustamine inimeste lähedal asuvates majades, kus ohutus on võtmetähtsusega. Nilar arendab nikkel-metallhübriidakusid, mille elektrolüüdiks on leelise asemel vesilahus. See teeb akud ja energiasalvestid keskkonnasõbralikumaks ja ohutumaks, sest süttimine on välistatud. Nilari süsteeme on paigaldatud kontoritesse, avalikesse hoonetesse ja eraresidentsidesse. Lõpptarbijad asuvad valdavalt Põhjamaades, Saksamaal, Beneluxi riikides, Itaalias ja Suurbritannias.

Head Uudised GoodNews