1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Selgitati Tartu aasta ettevõtted
Selgitati Tartu aasta ettevõtted

Selgitati Tartu aasta ettevõtted

Tartu linnavalitsus kinnitas tänasel istungil konkursi “Parim ettevõtja 2018” tulemused.

Enim töökohti loonud Torm Metall on Tartus tegutsev ja kiiresti arenev metallitöötluse ettevõte, kus toodetakse erinevaid vabaajatooteid ja pakutakse mitmekülgset tootmisteenust. Suurem osa ettevõtte toodangust eksporditakse. Ettevõtte müügitulu oli 9,7 miljonit eurot ja töötajaid 109. Juurde loodi 22 töökohta.

Suurim ekspordi kasvataja Data Print on paindlik ja kiiresti arenev flekso- ja digitrükikoda. Ettevõtte teenindusvaldkonnad on seotud toiduaine-, joogi-, ravimi- ja keemiatööstusega. Ettevõtte müügitulu oli 12 miljonit eurot ja nende ekspordimaht kasvas üle kahe korra.

Kiire kasvuga väikeettevõte Aasta Auto on Volkswageni ja Škoda ametlik esindaja Lõuna-Eestis ja Audi kaubamärgi järelteenindaja. 2018. aasta müügitulu oli 24,8 miljonit eurot, mis oli 15,4% suurem kui 2017.aastal. Puhaskasum suurenes võrreldes eelneva aastaga üle veerandi. Ettevõttes töötab 49 inimest.

Kiire kasvuga suurettevõte Olerex on Eesti kütusefirma, kelle müügivõrku kuulub juba üle 95 täisteenindusjaama ja kiirtankla üle Eesti. Ettevõtte müügitulu oli 384 miljonit eurot (kasv 52 miljonit), Eestisse tervikuna loodi juurde 33 töökohta ja kasum oli 2,4 miljonit eurot.

Erikategooriate parimad:
Koostöös SA-ga Tartumaa Turism valiti 2018. aasta turismiteoks Kammivabriku Sündmuskeskus (Estiko Investeeringud);
Tartu Kutsehariduskeskuse parim koostööpartner oli Astro Baltics;
koostöös Tartu Biotehnoloogia Pargiga tunnistati edukaimaks meditsiini ja eluteaduste valdkonna ettevõtjaks Kliinik Elite;
edukaim alustaja Tartu Loomemajanduskeskuses – Metallistuudio;
Tartu Teaduspargi aasta ettevõte – Evikon MCI;
silmapaistvaim iduettevõte – Fractory Solutions;
Tartu Ülikooli spin-off ettevõte – Airel.

Tartu parima ettevõtja konkursil said osaleda kõik ettevõtjad, kelle üks tegevuskoht asus Tartus. Parimad selgitatakse välja ettevõtjate majandusnäitajate põhjal. Alusandmetena kasutatakse äriregistrile enne 1. juulit esitatud 2018. a majandusaasta aruandes esitatud majandusnäitajaid. Arvestatakse järgmisi kriteeriume: töötajate keskmise arvu muutus, ekspordimahu ja kasumi muutus.

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul oli 2018. aasta ettevõtlusele tervikuna hea aasta. “Olukorda ilmestab kogumüügitulu ja kogukasumi kasv ning aktiivne investeerimistegevus. Samas on ettevõtjate jaoks suurteks väljakutseks näiteks tööjõunappus ja palgasurvest tulenevalt üha kasvavad tööjõukulud ning sellega kaasnev vajadus automatiseerimisse investeerida. Kuna Tartu idusektor on aasta-aastalt kasvanud ja meie ettevõtlusmaastikul järjest olulisemal kohal, siis esmakordselt tunnustab linnavalitsus eraldi ka silmapaistvaimat iduettevõtet,” rääkis Tamm.

Parimate ettevõtjate autasustamine toimub 26. septembril. Tartu parimaid ettevõtjaid on valitud alates 1998. aastast.

Head Uudised GoodNews