1. Avaleht
  2. Äri
  3. Tallinna Sadam kuulutas välja kruiisiterminali kunstikonkursi
Tallinna Sadam kuulutas välja kruiisiterminali kunstikonkursi

Tallinna Sadam kuulutas välja kruiisiterminali kunstikonkursi

Tallinna Sadam kuulutas välja konkursi kunstiteose ideelahenduse leidmiseks 2021. suvel valmiva Vanasadama kruiisiterminaliesisele välialale.

Tallinna Sadama arendusosakonna juhataja Hele-Mai Metsali sõnul otsib Tallinna Sadam kunstikonkursi raames rajatava Vanasadama kruiisiterminali esisele välialale skulptuuri või installatsiooni. „Multifunktsionaalsest ja keskkonnasäästlikust terminalihoonest koos oma linnaruumilise avaliku katusepromenaadiga kujuneb lähitulevikus üks Tallinna linna visiitkaartidest ja armastatud ajaveetmise koht kohalikele elanikele. Seetõttu on eesmärgiks leida avalikku ruumi rikastav teos, mis lähtuks kruiisiterminali arhitektuursest lahendusest ja ümbritsevast keskkonnast ning mis oleks suunatud nii sadamaala külastavale linnakodanikule kui ka Tallinna saabuvale kruiisituristile. Teost luues võiksid kunstnikud lähtuda sellest, et Vanasadama näol on tegemist suurima mereväravana nii Eestisse kui laia maailma. See on koht, kustkaudu liiguvad inimesed ja mõtted. Siin on midagi ehtsat, mis kestab ka tulevastele põlvedele ning loodame, et see inspireerib kunstnikke põnevaid lahendusi looma,“ märkis Hele-Mai Metsal.

Ideekavandite hindamine

Ideekavandeid hindab žürii, kuhu kuuluvad Tallinna Sadama esindajana Hele-Mai Metsal, kruiisiterminalihoone arhitekt Maarja Kask, Tallinna linna esindajana Oliver Alver, Eesti Kunstnike Liidu määratud Leena Kuutma, Aime Kuulbush ja Vano Allsalu ning Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite ühingust Liina Jänes ja Carl-Dag Lige. Žürii hindab muu hulgas kunstiteose idee selgust ning lahenduse omanäolisust ja uuendusmeelsust, sobivust ettenähtud asukohta ja hoone spetsiifikaga, aga ka teose materjalide valiku ning muude hooldusega seotud praktiliste eesmärkidega arvestamist.

Pärast kunstikonkursi võitja väljaselgitamist korraldab Tallinna Sadam väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse, et sõlmida võidutöö autori(te)ga leping ideekavandi elluviimiseks summas 65 000 eurot, milles sisaldub ka autoritasu. Auhinnafondi suurus kahele järgnevale kohale on kokku 3000 eurot. Esimese koha saanud kavandi eest preemiat ei maksta, see sisaldub võitjaga sõlmitava hankelepingu maksumuses.

Tähtaeg

Osalemistaotluste ja ideekavandite esitamise tähtaeg on 20. jaanuaril.

Tallinna Vanasadamas asuva kruiisiterminali hoone ehitustöödega alustati 2020. aasta alguses ja hoone valmib 2021. aasta suveks. Hoone arhitektuurse ja sisearhitektuurse projekti on koostanud Salto Arhitektid ja Stuudio Tallinn: Ralf Lõoke, Maarja Kask, Ragnar Põllukivi, Marja Viltrop, Margus Tamm ja Villem Tomiste.

Tallinna Sadama eesmärgiks on kujundada Vanasadama alast mitmekülgne uudne külalislahke koht, mis pakub autentset linnaelamust ning turvalist ja kvaliteetset avalikku ruumi.

Head Uudised GoodNews