1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Täna avanes ettevõtete digipöörde toetus kogumahus 58 miljonit
Täna avanes ettevõtete digipöörde toetus kogumahus 58 miljonit

Täna avanes ettevõtete digipöörde toetus kogumahus 58 miljonit

Ettevõtted saavad tänasest taotleda EASi ja KredExi ühendasutusest toetust digipöörde elluviimiseks. Toetuse kogumaht on 58 miljonit eurot ning toetuse maksimaalne summa ühe ettevõtte kohta 300 000 eurot.

„Eesmärk on julgustada ettevõtteid investeerima automatiseerimisse ning digitaalsete tehnoloogiate ja robotite kasutuselevõttu, et seeläbi vähendada inimsekkumise vajadust ja suurendada tootlikkust,“ selgitas EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liige Sigrid Harjo.

Ta lisas, et digipööre on üks oluline sammas meie majanduse ja eelkõige just tööstusettevõtete rahvusvahelise konkurentsivõime parandamiseks.

Toetuse taotlemise eelduseks on digitaliseerimise teekaardi raport, mis sisaldab ülevaadet ettevõtja ärimudelist, tarneahelast ning tootmise või teenuse osutamise protsessist. Raportis antakse hinnang, milliseid tarneahela ning tootmise või teenuse osutamise protsessi kitsakohti saab lahendada digitaliseerimise abil, milline on kitsaskohtade lahendamise prioriteetsus, lahenduste maksumus ning mõju majandustulemustele. Teekaardi võib teha ettevõtte ise või selle välistelt ekspertidelt toetuse abil teenusena sisse osta.

Seni on EASi abil digitaliseerimise teekaardi teinud endale ligi 200 ettevõtet. „Teekaart võimaldab ettevõtetel teha põhistatud otsuseid ning näitab, millised on kõige suuremad pudelikaelad, mille lahendamine annab ettevõttele kõige suurema võidu. Nii on ka toetuse abil tehtud investeeringutel kõige suurem mõju,“ rõhutas Harjo.

Tema sõnul tasub kõikidel digitaliseerimisest huvitatud ettevõtetel osaleda toetuse infopäeval ning ka muude küsimuste puhul EASiga ühendust võtta. „Lisaks uuele digipöörde toetusele ja juba aastaid pakutavale teekaardi toetusele on meil sügisel algamas ka uus digitaliseerimise meistriklass. Programmis on võimalik tippkoolitajate ja personaalse mentori toel luua oma ettevõtte valitud protsessi detailne digitaliseerimise tegevuskava ning saada teadmisi ja tööriistu digitaliseerimise projektide edukaks elluviimiseks ka tulevikus,“ ütles Harjo.

Toetus on mõeldud näiteks erinevate seadmete ja robotite ostuks, kui see integreeritakse tarkvara- või masinõppesüsteemidega. Samuti pilvetehnoloogiate ja tarkvararobotite kasutuselevõtuks, andmeanalüüsi väljaehitamiseks, virtuaal- ja liitreaalsuse lahenduste integreerimiseks äriprotsessidesse ning küberturvalisuse ja andmekaitse süsteemide kasutuselevõtuks ning arendamiseks. Ettevõtte kahe viimase aasta müügitulu peab olema vähemalt 200 000 eurot.

Head Uudised GoodNews